Uge 7: South Carolina og Hillarys hår – 31.05.2015

Hillaryland

Uge 7: South Carolina og Hillarys hår

Det er igen blevet tid til Hillaryland Søndagsanalysen. Den syvende uge i Hillaryland er gået med tre ting: En tur til South Carolina, Hillarys hår og så deltog både Bill og Hillary ved den årlige Memorial Day parade i Chappaqua, NY. 

Mandag var det Memorial Day i USA. Det er en officiel helligdag, hvor man mindes dem, der er faldet i krig for USA. Det gør man ofte med parader i selv de helt små byer. I år var Bill og Hillary, som de også tidligere har været, med i paraden i Chappaqua i staten New York, hvor de holder til, når de ikke er i deres hjem i Washington D.C.

Bill Clinton har lavet mange ting i de seneste måneder, men de har ikke været del af Hillarys kampagne. Mandag var første gang siden kampagnen start, at de to viste sig offentligt sammen. Der var mødt mange folk op med skilte og støttende tilråb til Hillary, der dog understregede overfor dem og medierne, at dagen ikke handlede om hende, men om Memorial Day paraden.

Bill og kampagnen
Det rejser selvfølgelig spørgsmålet om, hvilken rolle Bill Clinton er tiltænkt i hendes kampagne. Et meget interessant spørgsmål, der har et ret indviklet svar. Der er nemlig ingen tvivl om, at Bill både er en stor fordel og en mulig ulempe for Hillary.

Fordelen først: Han er en imminent ‘campaigner’. Han er utrolig dygtig til at føre valgkamp, holde taler og engagere folk. Han er stadig utrolig populær – faktisk er han den mest populære politiker i USA lige nu. Meningsmålinger fra Washington Post i marts viser, at 65 % af befolkningen har et positivt billede af ham, men Hillary ligger på 44 %. Derfor er der heller ingen tvivl om, at han bør indgå i kampagnen.

Ulempen er, at han ikke må komme til at fylde for meget i forhold til Hillary, der jo skal slå sig fast som den person, folk skal stemme på. Desuden går dele af den modstand mod kampagnen, der er blandt demokratiske og uafhængige vælger blandt andet på, at Hillarys kandidatur understreger et Clinton-dynasti. En tanke en del vælgere ikke bryder sig om. Heller ikke selvom de godt kan lide Hillary.

Så Bills rolle bliver nok en del ‘behind the scenes’, indtil vi når det nationale valg til efteråret næste år, hvor han vil være god at sætte i spil som en, der kan stå på mål for hendes økonomisk politik – mange amerikanere husker tiden med ham som præsident som en periode med styr på og vækst i økonomien. Og så er der visse vælgergrupper, Bill historisk set har klaret sig bedre hos end Hillary.

South Carolina
En af de vælgergrupper er African-Americans, som Bill Clinton altid har klaret sig godt ved. Hillary kæmpede i 2008 en kamp for at vinde deres stemmer, der endte med at gå til Obama i stor stil. Måske ikke så overraskende, men denne gang har hun fokus på dem.

I 2008 var South Carolina en af de stater, Hillary klarede sig dårligst i – især hos minority vælgere – hvor hun tabte primærvalget med næsten 30% til Obama.

I onsdag vendte hun så tilbage staten, hvor hun talte med kvindelige African American forretningskvinde på Kiki’s Chicken and Waffles cafe. De African-American vælgere udgør 50% af vælgerne i staten, så der er ingen tvivl om, at Hillary skal klare sig godt hos dem, hvis hun skal vinde staten. Som det ser ud nu, er der dog ikke nogen af de andre kandidater – Bernie Sanders eller Martin O’Malley, der meldte sit kandidatur ud i går – kan true hende i staten.

Hillarys hår
På et pressemøde i South Carolina tog Hillary hånd om en af de elementer, der i høj grad prægede hendes kampagne og som også fylder i medierne i 2016. Ikke bare for hende, men for alle kvindelige kandidater i politik – nemlig hendes udseende.

Der har været meget snak om hendes hår igennem årene. En googlesøgning viser 7.600 resultatet på søgningen: Hillary Clinton scrunchie (hårelastik) og 37 millioner resultatet! på søgningen: Hillary Clinton hair. I en tale på Yale University i 2001 udtalte hun: “Pay attention to your hair, because everyone else will.”

Mens hun var udenrigsminister gik der også politik i den, da der begyndte at gå rygter om, hvorvidt hendes hår indikerede, om hun var i forhandlingshumør. Var det sat op eller ej? Det var det, man skulle kigge efter, når hun trådte ud af flyet.

Det er selvfølgelig helt absurd, men der er ingen tvivl om, at Hillary er blevet meget mere bevidst om, hvor meget og hvordan hendes udseende spiller ind i alting. Det var et element hun ikke var meget for at gå ind i tilbage i 2008 – hun mener i bund og grund, det er ligegyldigt, men vælgerne er af en anden holdning, og det virker som om, hun har accepteret, at det er et element, hun må forholde sig til.

“It’s still all about my hair”
I forbindelse med udgivelsen af hendes seneste bog Hard Choices sidste år udtalte hun:

“When I began this book, shortly after leaving the State Department, I considered a number of titles. Helpfully, the Washington Post asked its readers to send in suggestions. One proposed ‘It Takes a World,’ a fitting sequel to ‘It Takes a Village.’ My favorite was ‘The Scrunchie Chronicles: 112 Countries and It’s Still All about My Hair.'”

Ved pressemødet i onsdags lød det så sådan her: “All of our presidents come into office looking so vigorous,” Clinton said at a campaign stop in South Carolina. “Then we watch them. They grow grayer and grayer and by the time they leave? They’re as white as the building they live in. Now I may not be the youngest candidate in the race. But I have one big advantage: I’ve been coloring my hair for years.”

Den humoristiske tilgang til hendes udseende er selvfølgelig sjov og  forholdsvis ny fra hendes side, men der er ingen tvivl om, at Hillary mener, den store opmærksomhed på hendes hår er irrelevant set i forhold til hendes faglige kvalifikationer.

Ved den årlige White House Correspondents Dinner – hvor præsidenten inviterer medierne til middag – i slutningen af april i år, understegede værten Cecily Strong det samme, da hun bad alle journalisterne love, at de ikke ville skrive historier udelukkende om Hillarys udseende – for som Strong sagde: “I solemnly swear… not to talk about Hillary’s appearance… because that is not journalism.”

Pointskalaen
Ugen får et syv-tal på pointskalen. Hillary’s joke om håret fik selvfølgelig medierne til at gå helt amok – men det viser samtidig, at Hillary har fået bedre styr på, hvordan hun skal tackle emnet – både i medierne, i valgkampen og som kandidat, og det lover sådan set godt for 2016.

Og så tæller vi ned til den officelle kick-off event den 13. juni. Der burde snart komme oplysninger om hvor, og hvordan det kommer til at udspille sig.

Rigtig god søndag derude!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *