Uge 67: ClintonKaine2016


Hillaryland

Uge 67: Clinton/Kaine 2016

Så blev spændingen udløst. Hillary har udpeget Tim Kaine som vicepræsidentkandidat, og dermed er den demokratiske ticket klar til efterårets valgkamp. Valget var ventet – omend rygterne om det endelige valg først for alvor tog fat først på ugen. Ugen bød også på det republikanske konvent, der var noget af en omgang, men heldigvis venter demokraternes konvent lige om hjørnet – hermed velkommen til ugens Hillaryland Søndagsanalyse. 

Natten til lørdag tweetede Hillary det her: “I’m thrilled to announce my running mate, @TimKaine, a man who’s devoted his life to fighting for others. -H”

Med tweetet blev spændingen udløst. Timothy Michael Kaine også kendt som Tim Kaine er officielt demokraterne og Hillarys vicepræsidentkandidat. De fleste er enige om, at Tim Kaine er et godt, solidt omend lidt forudsigeligt valg.

Men hvem er han egentlig, ham Tim Kaine?

Tim Kaine blev født i 1958 i Minnesota. Han er 58 år gammel og uddannet advokat fra Harvard University. Efter universitetet arbejdede han som advokat, hvor han ofte tog sager, der beskyttede og hjalp nogle af de svageste i samfundet.

Han gik ind i politik og blev i 1995 valgt først til byrådet og derefter i 1998 som borgmester i Richmond i staten Virginia. Han sad som borgmester indtil han fik Herefter blev han valgt til statens guvernør, indtil han overtog rollen som formand for det demokratiske parti. En rolle han fik tildelt af Obama – mange mener også, Kaine stod højt på Obamas shortlist tilbage i 2008. I 2012 blev han så valgt til det amerikanske senat. (Grundlæggeren af Danes for Hillary Mira Borggren var faktisk frivillig for ham og med ude og banke på døre hos demokratiske vælgere i Virginia i 2012).

Tim Kaine sidder med i tre af de meget magtfulde udvalg i senatet – Armed Services, Budget og Foreign Relations. Og så er han desuden med i en del udvalg, der dækker sikkerheds- og internanationale politiske områder.

Han er gift med Anne Holton, der er uddannet advokat og tidligere dommer. Hun arbejder i dag som undervisningsminister i Virginia. Sammen har de tre børn –  Nat, Woody og Annella. Nat er marinesoldat.

Hvorfor har Hillary valgt Tim Kaine?
Der er flere gode grunde til, at valget endte med at falde på Tim Kaine. Han har frem for alt den politiske erfaring, Hillary leder efter. Han har både erfaring fra by, stats og regeringsniveau, og så har han international erfaring fra tiden i senatet – og generelt beskrives han ifølge The Washington Post af samarbejdspartnere og politikere som en all around nice guy. Det bliver spændende om han – i bedste Elizabeth Warren stil – vil være god som politisk attack dog i forhold til Trump!

Hans internationale erfaring dækker også over et længere missionsophold i Honduras tilbage i 1980erne, hvorfor han taler flydende spansk. En egenskab, der helt sikker har givet point i kampen mod nogle af de andre på Hillarys shortlist (blandt andet Castro, der ellers også har været talt meget om taler nemlig ikke spansk, og så har han desuden ikke den samme erfaring (endnu) som Kaine har). I 2013 brillierede Kaine ved, som den første nogensinde, at holde en hel tale på spansk i senatet, da han som en del af otte senatorer støttede op om Obamas tilløb til en immigrationsreform. Der er godt 40 milloner spansktalende i USA, og Hillary satser på at vinde rigtig mange af dem den 8. november.

Se talen – på spansk – her:

I senatet er Tim Kaine kendt som en dygtig og erfaren politiker, der mester det politiske håndværk og frem for alt som en, der er god til at samarbejde over midten – altså med republikanerne, der er noget Hillary sætter stor pris på. I senatet blev hun selv kendt som en politiker, der ofte fik   forhandlet politiske forlig hjem med republikanerne, og hun får brug for en stærk forhandler med et godt forhold til republikanerne, hvis demokraterne ikke kan genvinde kongressen til november. Kompromis er et must i politik, og med Kaine har Hillary fundet en, der i høj grad både forstår og respekterer behovet for kompromis.

Derudover er der ingen tvivl om, at Clinton og Kaine ligger tæt op ad hinanden på mange politiske områder. De har begge et blødt punkt for the underdog og for de svage i samfundet. De har begge meget fokus og forståelse for race-problematikker i USA, og Tim Kaine har førstehåndserfaring med håndtering af skoleskyderier – han var guvernør, da skyderiet på Virginia Tech tilbage i 2007, da en 23-årig studerende skød og dræbte 32 mennesker på skolens campus.

I den forbindelse fik Kaine sat fokus på udfordringerne og problemerne med den nuværende våbenlovning, hvor især mennesker med en tidligere dom eller psykisk sygdom (gerningsmanden fra Virginia Tech havde en psykisk diagnose) kan købe våben uden baggrundstjek. Efter skyderiet på Virginia Tech fik Kaine strammet lovgivning og indført baggrundstjek, hvilket er en essentiel del af Hillarys forslag på området.

Derudover har Tim Kaine også altid arbejdet hårdt for at sikre børn og unge de bedste muligheder. Som guvernør i Virginia har han fået sat fokus på vigtigheden af undervisning og udvikling mens børnene allerede er i børnehave, og under hans ledelse er Virginia blevet kåret til den bedste stat at føre forretning i og den bedste stat for børnefamilier. For Hillary er netop børnefamilier og såkaldt pre-K og early child hood education en stor del af hendes forslag til, hvordan USAs børnefamilier skal klare sig godt i fremtiden.

Kritik af Kaine
Men der er selvfølgelig også områder, hvor Hillary skal argumenterer ekstra for valget af Kaine. Han støttede Obama tilbage i 2008, men endorsede allerede Hillary tilbage i maj 2014 ifht. 2016 kampagnen.

Der er nok en del, der vil skue lidt til hans holdning til abort. Kaine er katolsk, og har i en årrække været personligt direkte imod abort. Dog støtter han stadig retten til abort – og i de seneste år han han dog modereret sit synspunkt, men ifølge Vox.com, så har han ikke som Hillary slettet “rare” fra tilgangen til abort som “safe, legal and rare”.

Kaine har advokeret for en 24 timers venteperiode, undervisning i afholdenhed og anbefalet adoption som alternativ til abort. I de seneste år har han lukket afholdenhedsprogrammer, fordi han ifølge PilotOnline har fået forelagt forskning, der beviser, at undervisning i afholdenhed ikke udskyder unges seksuelle debut, og der derfor i stedet er brug for information og viden om sikker sex.

Kaine støtter dog op om Roe v. Wade – rettigheden til abort og på hans website står der, ifølge Vox.com: : “We all share the goal of reducing unwanted pregnancies and abortions. The right way to do this is through education and access to health care and contraception rather than by restricting and criminalizing women’s reproductive decisions. For that reason, I oppose efforts to weaken Roe v. Wade.” Og så har Planned Parenthoods præsident Cecile Richards, allerede endorsed Clinton/Kaine:

“With @HillaryClinton at the top of the ticket, there’s never been a campaign w/ a stronger commitment to #reprohealth. Ever. #ImWithHer.” Planned Parenthood arbejder blandt andet for kvinders ret til abort og seksuel sundhed.

To andre steder, hvor hans politiske holdning har givet ham udfordringer er dødsstraf og homoseksulle ret til ægteskab. Begge steder har han dog – som Hillary (på homoseksuelles ret til ægteskab) udviklet sig over de seneste år. Kaine er personligt og af religiøse årsager imod dødsstraf. Ifølge VOX.com blev han kritiseret for denne modstand i kampen om at blive guvernør. Han forsikrede derefter vælgerne om, at hans personlige holdning ikke ville komme til at stå i vejen for en juridisk dom. Mens han var guvernør blev 11 fanger henrettet.

I forhold til homoseksuelles rettigheder, så har Kaines (som mange andre politikere i USA) holdning hertil modnet over de seneste år. I 2013 meldte han sin støtte ud til homoseksuelle ægteskaber med ordene: “I believe all people, regardless of sexual orientation, should be guaranteed the full rights to the legal benefits and responsibilities of marriage under the Constitution.”

Forud har gået en udvikling, der minder lidt om Hillarys. I 2005 lød det ifølge The Washington Post sådan her: “No couples in Virginia can adopt other than a married couple — that’s the right policy.”  I 2011 sagde Kaine ifølge PolitiFact: ”If a judge thinks adoption by an unmarried couple—gay or straight—meets that standard, then the couple should be allowed to complete the adoption.”  Og i 2012 udtalte han: “There should be a license that would entitle a committed couple to the same rights as a married couple” til The Washington Post.

Så har der også været en del snak om hans støtte til den nye TPP handelsaftale, som USA skrev underskrev med 11 andre lande tilbage i april i år. En aftale Hillary tidligere har støtte – som til dels blev udklækket sammen med Obama under hendes tid som udenrigsminister, men som hun sidenhen har trukket støtten til. Det har nu i høj grad også handlet om, at Sanders, der er imod handelsaftaler, fordi han mener det giver mulitinationale firmaer alt for meget magt, formåede at få Hillary trukket til venstre på området tilbage i primærvalget. Kaine støtter aftalen, og det er progressive i partiet, ifølge The Washington Post, nervøse for, fordi de mener, Kaines støtte til TPP som en flanke, de helst ikke så åbnet op i forhold til angreb fra Trump. Men mon ikke Hillary og ham fint kan samarbejde på trods af forskellen – der trods alt ikke er større end, at Hillary har udtalt, at hun mener, den kan blive endnu bedre på nogle områder.

Så er der bankerne og forbindelsen til Wall Street, som Hillary ofte kritiseres for. Her er der også ifølge The Washington Post kritik af Kaine for at være lidt for flink ved de store banker og for at have foreslået – i denne uge –  at lempe på de stamme reguleringer bankerne i hans stat har været underlagt ovenpå den finansielle krise. Især Sanders støtter ærger sig over denne del.

Og det bliver generelt interessant at se, hvorvidt de mere progressive kræfter hos demokraterne køber en Clinton/Kaine ticket. De havde håbet på Elizabeth Warren. Og hvad med Sanders vælgerne. Ja de er nok ikke mega begejstrede for Kaine – hvis man skal dømme ud fra Twitter. Men spørgsmålet er, hvor stor en forskel det vil gøre, for som, Anne Mørk – adjunkt ved Center for Amerikanske Studier, SDU – skriver på dr.dk i en debat i fredags, så viser, “meningsmålingerne … en sejr til Hillary, for den del af den amerikanske befolkning som Trump appellerer til (primært hvide mænd) bliver en mindre og mindre del af vælgerskaren. Den største trussel mod Hillary lige nu er, at vælgerne bliver hjemme, ikke at de nødvendigvis stemmer Trump.”

Dertil kommer at Kaine måske netop kan appellere til nogle af de hvide moderate mænd inkl. republikanere, der er trætte af Trump.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at det er en demokratisk guvernør, der sidder i Virginia lige nu – Terry McAuliffe, hvilket ifølge VOX.com betyder, at han (der også er tæt ven med Clintonparret) skal udpege Kaines efterfølger. Det betyder, at demokraterne ikke mister et demokratisk sæde i senatet, hvilket kan have stor betydning til november.

Alt i alt er Kaine et godt og stærkt valg, der på mange måder vil sikre en stærk ticket og god modstand både politisk, erfaringsmæssigt og visuelt i forhold til Trump/Pence.

Trump og RNC
I denne uge har der været konvent hos republikanerne. Generelt har det været noget af en omgang. Kaos nogle gange. Negativitet, kritk og upassende tilråb og trusler mod Hillary og skræmmebilleder det meste af tiden, hvilket kulminerede med Trumps meget dystre tale sent torsdag nat dansk tid.

Ifølge POV international – og vi er enige – var talen “dyster og dommedagsagtig” og Trump forsøgte med den, at præsentere “sig selv som en leder, der kan bringe stabilitet, sikkerhed og orden til et land, der er offer for korrupte virksomheder, elendige politikere og illegale indvandrere, der ofte er kriminelle.”

Ifølge Pov International var der kun en ting at sige om talen: “Talen glimrede også ved dens absolutte fravær af konkrete forslag til politiske løsninger på alle de beskrevne dårligdomme. Til gengæld var den rig på slogans – f.eks. om at gå imod ”alle handelsaftaler, der er dårlige for Amerika”.”

Se Trumps lange – ca. 75 minutters – dunnertale her. Den er ikke opløftende, men det er fint at vide, hvad man er oppe imod!

Flere medier deriblandt Politico har fact-tjekket Trumps tale. Men især The Washington Post fact-tjek er værd at bemærke. De skriver overordnet, at “Numbers are taken out of context, data is manipulated, and sometimes the facts are wrong.” Og de har 25 gode eksempler! på Trumps mere eller mindre misbrug af fakta til hans egen fordel: Læs hele artiklen her.

Den bedste tale ved republikanernes konvent blev forresten leveret af Trumps ældste datter Ivanka. En tale, der lagde vægt på blandt andet kvinders muligheder på arbejdsmarkedet og kvinders styrke generelt. Alt i alt en flot tale, der nu mere hørte politisk til hos Hillary-lejren. Noget Ivanka selv mere eller mindre indirekte fik afværget med disse ord:

“Like many of my fellow millenials, I do not consider myself categorically Republican or Democrat. More than party affiliation, I vote on based on what I believe is right, for my family and for my country. Sometimes it’s a tough choice.” Vi gætter på Ivanka har skulle træffe et valg i 2016, der ikke handler så meget om politik, men mere om støtte til hendes far vs. støtte til demokraterne!

Se hele talen her:

Pointskalen

Det har været en fantastisk uge, hvis man ser bort fra RNC! Så vi er oppe på et nital på pointskalaen. Hillary har valgt Tim Kaine som VP-kandidat, og vi er om nogen klar til det demokratiske konvent, der starter imorgen i Philadelphia.

Danes for Hillary grundlægger er på plads i Philadelphia fra tirsdag til fredag for at opleve konventet, være frivillig og møde tusindvis af Hillary-støtter! Følg os på Facebook, Instagram og Twitter, hvor vi vil være massivt til stede fra Philadelphia næste uge!

Så var det også ugen, hvor Republicans for Hillary blev officielt skudt i gang. I en kronik, der er blevet trykt i flere store amerikanske aviser inkl. The Washington Post og Chicago Tribune præsenteres R4C16.org

De er så kede af Trump, at de foreslår at stemme på Clinton: “The reason is simple: Their conscience says he does not reflect their principles, nor those of our Republican Party. Trump’s isolationist approach, bombastic rhetoric and ignorance of issues are not things we can be proud to support. The president is the commander in chief, a role model for our children and America’s top ambassador to the world…It may mean losing this election…Vote for Hillary Clinton. If the millions of #NeverTrump Republicans could bring themselves to make the leap to Clinton, she may even meet them in the middle…Clinton’s record of working with Republicans in the Senate suggests she would.”

Til slut kan du her se Hillary og Kaine tale ved deres første fælles event i går i Miami. Pretty epic! Hillary virker bestemt tilfreds med hendes valg af Kaine!

Rigtig god søndag!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *