Uge 65: All lives matter – 10.07.2016

HillarylandSøndagsanalyse

Uge 65: All lives matter

Det har været en utrolig svær og sørgelig uge i USA – to sorte mænd dræbt af politiet og fem politmænd dræbt af en tidligere soldat som hævn for de mange gange politi har dræbt sorte mænd over de seneste to år – og Hillary har endnu engang bevist, hvor stærk og dygtig en samlende præsident, hun vil være. 

Den foregående uge har været en af de sørgeligste uger i USAs nyere historie. En kulmination på alt for mange historier om (unge) sorte uskyldige mænd, der er blevet skudt og dræbt i mødet med politiet

I denne uge blev Alton Sterling, 37 år, skudt og dræbt af politiet i Baton Rouge, Louisiana tirsdag, da han stod og solgte cd’er på gaden. Dagen efter blev Philando Castile, 32 år, der boede i St. Paul, Minnesota skudt af en politibetjent. Han var blevet stoppet på grund af en defekt baglygte på bilen, og da han ville finde ID frem fra handskerummet skød politibetjenten ham.

De to drab ligger sig i slipstrømmen af en lang række lignede episoder over de seneste to år – der har ifølge The Washington Post været 123 sager bare i år. Hillary Clinton har flere gange talt om problemet og endda haft mødrene til flere af de dræbte med til kampagneevents for at sætte fokus på hendes bud på en reform af det juridiske system.

Efter drabet på Castile tweetede Hillary: “Something is profoundly wrong when so many Americans have reason to believe that our country doesn’t consider them as precious as others because of the color of their skin.”

Her vil Hillary blandt andet gøre op med det faktum, at selvom USA, ifølge hendes hjemmeside, kun udgør 5% af verdens befolking, så udgør de samtidig 25% af alle de mennesker, der sidder fængslet på verdensplan. Og hovedparten af dem er sorte mænd, der i langt højere grad end hvide stoppes af politiet og bliver idømt hårdere straffe end hvide for de samme forbrydelser.

I juli sidste år udtalte Hillary: “Black lives matter. Everyone in this country should stand firmly behind that. … Since this campaign started, I’ve been talking about the work we must do to address the systemic inequities that persist in education, in economic opportunity, in our justice system. But we have to do more than talk—we have to take action.”

To sider af samme sag
Torsdag aften i Dalles sker det utænkelige så. Ved en fredelig demonstration imod de mange skuddrab på sorte mænd, tager en tidligere soldat sagen i egen hånd. 25-årige Micah Xavier Johnson (tidligere udsendt til Afghanistan) var så træt af de mange hvide politimænd, der dræbte uskyldige sorte, at han torsdag aften skød og dræbte fem af de politimænd, der passede på demonstranterne i Dallas gader og sårede endnu seks betjente.

Som Politiken skriver, så river uges forfærdelige begivenheder Obamas famøse ord om, at der ikke er et blåt (demokratisk) eller rødt (republikansk) Amerika, men kun et ‘United States of America’ fra hinanden. For der er tydeligvis store skel i de amerikanske samfund endnu – dog kan man ikke ifølge Obama sammenligne ugens oprør med 1960erne, og USA er ikke ved at falde fra hinanden:

“There is sorrow, there is anger, there is confusion about next steps,” Mr. Obama said at the start of a news conference. But there is unity in recognizing that this is not how we want our communities to operate. This is not who we want to be as Americans. When we start suggesting that somehow there is this enormous polarization and we’re back to the situation in the 1960s — that’s just not true. You’re not seeing riots, and you’re not seeing police going after people who are protesting peacefully.”

Han har tildels ret – der var nu ret store optøjer i både Ferguson og Baltimore efter drab der, men overordnet set har han ret. For selvom Twitter gik amok efter Dalles (og højreorienterede skrev, det hele var Obama og BlackLivesMatter-bevægelsens skyld), så er de fleste enige om, at man godt kan være forfærdet over begge episoder og ønske fælles løsninger.

Fredag talte Hillary så om situationen i USA lige nu. Det var ellers meningen, hun skulle have kørt kampagne i Pennsylvania med vicepræsident Biden, men det blev udskudt.

Men hvad betyder alt det her så? Hjælper det Hillary, at Black Lives Matter får en fremtrædende plads i valgkampen? Hjælper det Trump, at fem betjente bliver dræbt? Overordnet set kan det selvfølgelig hjælpe Trump mobilisere flere vrede vælgere, men samtidig virker det som om, Hillarys budskab om “more love and kindness” kombineret med konkrete forslag til handling (se hendes blandt andet hendes forslag til Criminal Justice Reform, Gun Violence Prevention og Immigration Reform) vejer tungest.

Vores vurdering lige nu er, at Hillary vinder valget ved at mobilisere alle minority vælgerne f.eks. kvinder, latinos og asians, samt unge og veluddannede samt i høj grad de sorte vælgere. Og Trump har kun en chance, hvis han kan mobilisere så mange hvide vælgere som muligt. Nogle af dem vil også stemme på Hillary, men det er begrænset, hvor mange af Hillarys kernegrupper, der vil stemme på Trump og i sidste ende handler det om antal og electoral math (spillet om de delegerede).

#FiredUp
Selvom det har været en svær uge i USA, så startede den faktisk virkelig godt ud for Hillary. Virkelig godt. Tirsdag gik hun nemlig på scenen til et kampagneevent i North Carolina med ingen ringere end Obama.

Det er første gang, Obama er med hende ude og køre kampagne. Oprindeligt skulle de have været ude sammen tidligere, men det blev aflyst på grund af skyderiet i Orlando. I tirsdag skulle det så være og det blev til en tale fra Obama, de fleste sent vil glemme. For det første førte han an i HIL-LA-RY koret og så gav han den hele armen i en Obama-classic tale.

Med ordene: “Hillary’s got me fired up” (som er en klar reference til hans egen kampagne – fired up and ready to go) udlagde Obama argumentet for Hillary, så selv Sanders-vælgere og skeptiske Obama-støtter kunne forstå det:

“There has never been any man or woman more qualified for this office than Hillary Clinton, and that’s the truth”.

Derudover gav han Trump tørt på af flere omgang, og når publikum bu’ede af Trump var svaret fra Obama klart: “Don’t boo, Vote!”

Alt i alt var gode times tid de to tidligere rivaler, tidligere kollegaer og nu venner var på scenen en seriøst omgang feel-good-tv. Og der er ingen tvivl om, at Obama med hans gode approval ratings og talegaver på mange måder kan vise sig at blive et af Hillarys stærkeste kort.

Du kan se hele talen her:

TrumpCity
Tirsdag fortsatte Hillary det #TrumpTakedown, hun har haft godt gang i i de forgange uger. For fjerde uge i træk holdt hun en tale, der var designet til at udstille Trumps svagheder – og ikke nok med det. Hun holdt talen foran et af Trumps forfaldne og konkursramte hoteller/casinoer i Atlantic City, der er et kendt forlystelsessted i New Jersey.

Formålet med talen, der var velskrevet og igen velleveret, var i høj grad at sætte fokus på Trumps forfejlede forretningsmetoder og mange konkurser igennem årene. Beskeden var klar, Trump har tjent penge på at gøre andre fattige – og det er den Donald, der lige nu stiller op til præsidentvalget:

“I want you to understand what [Trump] did here in Atlantic City is exactly what he would do if he wins in November. Everything falls apart, people get hurt, and Donald gets paid.”

Se hele talen her:

Pointskalaen
Det har været en utrolig modsætningsfyldt uge i Hillaryland. På den ene side har vi jubelscenerne med hende og Obama og på den anden side alvoren i hendes tale omkring de mange drab denne uge. Vi er alligevel endt på et nital denne uge på pointskalen.

For der er ingen tvivl om, at Hillary er vores kandidat – og i situationer som den, USA står i lige nu, er det bare endnu mere tydeligt, hvor vigtigt det er at huske på, at #LoveTrumpsHate!

Dertil kommer deres fælles besøg i North Carolina, der var en stor succes om som endte på Midwood Smokehouse, hvor de to, ifølge The Charlotte Observer, bestilte mere eller mindre det hele på menuen. Obama fik “pulled pork, brisket” og en masse tilbehør, mens Hillary bestilte “chicken and ribs combo og bacon-wrapped jalapenos”.

I næste uge går det så løs i Cleveland, Ohio, hvor republikanerne holder deres konvent. Vi vil følge konventet tæt – især udmeldingen af vicepræsident (tror stadig det kan ende med Chris Christie) og Trumps tale sent torsdag aften (amerikansk tid). Samtidig ser vi frem til DNC ugen efter, hvor Hillary vil gå på scenen som partiets kandidat, vicepræsidentkandidaten afsløres nok i denne uge eller næste weekend og så skal vi have sagt pænt tak og endeligt farvel til Sanders (nej, vi tror ikke på en VP-post til ham!)

Rigtig god søndag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *