Uge 64: #IMWITHHER – 03.07.2016

HillarylandSøndagsanalyse

Uge 64: #IMWITHHER

Denne uge skete det mange – især Sanders-støtter – har sukket efter. Elizabeth Warren deltog for første gang officielt i Hillarys valgkamp. Det var en optræden med energi helt i top, direkte og hård kritik af Trump og et blik på, hvordan en Hillary-Warren ticket ville tage sig ud.

Mandag den 28. juni gik Hillary og Elizabeth Warren på scenen sammen til et event i Cincinnati, Ohio. Twitter gik amok med tweets, der beskrev den nærmest eurofiske stemning og to minutter lange klapsalve, inden Warren overhovedet kunne få ørenlyd.

Warren startede talen ud med de nu berømte ord: #ImWithHer, der er blevet kendetegnet for Hillary-støtter over hele verden. I hendes tale understregede Warren Hillarys styrker, hun slog egne politiske kæmpheste på plads og angreb Trump igen og igen – blandt andet med en direkte kritik af hans motto “America First”, der står på hans – med Warrens ord – “goofy hat”.

De to kvinder klædte hinanden godt. Deres stil og politiske karma (om man så må sige) er forskellige, men de har begge stjernestatus hos mange demokrater. Dog tror vi stadig ikke, det ender med, at Warren bliver Hillarys VP. Warren er en perfekt ‘attack dog’, når det kommer til Trump, og hun er populær blandt Sanders-støtter, men hun har ikke den politiske erfaring, Hillary nok leder efter – eller et bredere vælgertække – som f.eks. Castro eller Kaine.

Warren blev først valgt som senator i 2013 – før det var hun juraprofessor på Harvard Universitet – og vi tror ikke, at to kvinder på the ticket nødvendigvis er en fordel – ikke engang i en kamp mod Trump. Derudover kommer Warren fra Massachusetts (og selvom hjemstat måske ikke er afgørende – Castro er fra Texas og Kaine fra Virginia), hun er på Hillarys alder (67) og hun appellerer i høj grad til vælgere, der nok allerede vil stemme på Hillary til november.

Ifølge en NBC meningsmåling fra april vil 80% af demokraterne i Pennsylvania, Maryland og Connecticut (der kan sammenlignes med Massachusetts) allerede stemme på Hillary og det samme billede tegner sig ifølge The LA Times vil 80 % af Sanders vælgere i Californien gøre det samme. Faktisk vil 80% af Sanders vælgere overall stemme på Hillary viser nye meningsmålinger, så Warrens appeal til Sanders-vælgere vejer nok ikke helt så meget mere, som det har gjort tidligere i valgkampen.

Men alt kan ske i politik og to kvinder på the ticket kunne lige præcis være midlet mod Trump. Dog tror vi Hillary går efter erfaring og en yngre VP (Kaine er 58 og Castro er 41) til hendes 68 år.

Bills hemmelige møde
I denne uge er meget af medierne dækning af kampagnen gået med et (spontant) møde i en lufthavn i Arizona mellem Bill Clinton og justitsminister Loretta Lynch. Grunden til at et møde mellem de to har fyldt så meget er, at Lynch officielt er det medlem af regeringen, der officielt overser FBIs undersøgelse af Hillarys emailsag (hvorvidt hun har overtrådt loven i forbindelse med brugen af en privatemailserver i hendes tid som udenrigsminister).

Det var meningen, at Lynch skulle være kommet med en udmelding om hendes vurdering af sagen, men efter historien om mødet er kommet frem, har hun valgt at lade FBI stå for den endelige vurdering og udmelding. Der er ingen tvivl om, at det var dumt af Bill Clinton at mødes med Lynch. Interessekonflikten er tydelig og selvom han måske bare ville have en status og vide, hvor undersøgelsen var på vej hen, så burde han have holdt sig fra at blande sig – også uofficielt.

For det har faktisk været en god uge – email-sag-wise. Den Benghazi-komite Hillary blev afhørt af i oktober sidste år, kom endelig med deres 800 sider lange rappport i denne uge. Og svaret var klart: De har ikke fundet noget bevis, der peger på, at Hillary Clinton har brudt loven eller gjort noget forkert personligt i forbindelse med angrebet på det amerikanske konsulat i Benghazi, hvor den amerikanske ambassadør Christopher Stevens og tre andre blev dræbt i 2012.

Republikanerne sad for bordenden af komiteen – der har taget to år og kostet syv millioner dollars – og de har mange gange forsøgt at kæde emailsagen (var der beviser på, at Hillary vidste mere, end hun sagde, havde afvist yderligere sikkerhedsforanstaltninger eller diskuteret sagen med folk, hun ikke burde) sammen med Benghazi. Indtil videre har ingen – hverken komiteen, republikanerne eller Trump kunne komme med direkte beviser på noget lovstridigt. Men FBIs undersøgelse er den afgørende, og i går lørdag var Hillary til møde med FBI i tre timer omkring hendes brug af den private emailserver. Den endelige afgørelse i sagen afventer og selvom kritikere taler om en mulig rigsretssag, så afventer vi med rimelig ro i maven resultatet af undersøgelsen. Vi ville dog bare ønske, Bill ikke havde taget det møde med Lynch.

68 millioner i juni
138 millioner kroner. Det var hvad de danske partier brugte på folketingsvalgkampen i 2011. Det er mange penge! Rigtig mange penge. Men ingenting i forhold til de summer, der bruges i USA lige nu på valgkamp. I juni måned alene samlede Hillary Clinton 68 millioner dollars (ca. 455 millioner danske kroner) ind. Penge der bruges på alt fra løn til kampagnepersonale til dyre tv-reklamer og events rundt omkring i USA.

Og se så her: Samlet set har Hillary fundraiset 288 millioner dollars (tæt på to millarder danske kroner – slet ikke til at forstå) til hendes valgkamp. Og derudover har hendes kampagne fundraiset omkring 90 millioner dollars (600 millioner kroner) til kampagner rundt omkring i staterne, hvor partier forsøger at få valgt og genvalgt politikere til alt fra det lokale statsniveau inkl guvernører til kampagner til Repræsentanternes Hus og Senatet i Washington D.C.

Biden og Barry
I denne uge har folk, der modtager emails fra Hillarys kampagne modtaget den her:

“friend —

We’re just one day out from the final fundraising deadline of this primary, and after a long, tough fight, we have a presumptive nominee who’s going to be a terrific president: my friend, Hillary.

I’m proud to endorse Hillary, and I’m grateful you’re part of her team — our whole country is counting on you to make sure she wins this November. President Obama and I are going to be hitting the campaign trail hard to help out as much as we can — and we hope you’ll join us.

I’ve known Hillary for a long time — from the time she was First Lady, Senator from New York, and our Secretary of State. She is a force of nature. She’s tough, she’s brilliant, and she genuinely loves serving this country. Hillary is the kind of person who, at the end of the day, wants to help people and make their lives better. That’s who you want as your president.

That’s especially true when your other option is Donald Trump.

Donald Trump’s politics of fear and intolerance have no place in America. He won’t solve our problems — he’ll make them worse. Because let me tell you denigrating our allies isn’t a foreign policy. Telling the world the United States can’t be counted on to pay our debts isn’t an economic policy. And attacking the ethnicity of a federal judge violates everything we stand for — and believe — as Americans.

I’ve always believed this nation succeeds best when we come together as one America. But everything about Donald Trump’s campaign is determined to divide and pull us apart.

There’s no one I trust more than Hillary to lead the fight against Trump, and I’m hoping you’ll come through as part of her team again and again. She needs you. We all do.”

Emailen var fra vicepræsident Joe Biden. Han og Obama træder i den kommende uge for alvor ind i valgkampen på Hillarys side. Biden og Hillary kører kampagne sammen i Scranton, der ligger i hans hjemstat Pennsylvania den 8 juli, og Obama kører kampagne med Hillary i Charlotte, North Carolina på tirsdag den 5. juli. Begge er virkelig vigtige støtter og især Obama kan vise sig at blive Hillarys helt store joker. Hans approval ratings ligger lige nu ifølge CNN på hele 52%, hvilket kan vise sig at blive afgørende for valget i november.

En second-term president har ofte svært ved at holde approval ratings oppe – og ligger lige bag Bill Clinton, der lå på 55% i 2000 og langt forbi Bush Jr med 30% og Reagan (48%). Det er ikke nødvendigvis lig med en sejr (Clinton i 2000 gav ikke Al Gore et boost i 2000) men hvis Hillary skal vinde et såkaldt 3rd term til demokraterne, så er Obamas støtte og popularitet afgørende.

Pointskalaen
Det har været en omtumlet uge i Hillaryland, så vi ender med et sekstal på pointskalen i denne uge. Warrens optræden trækker op, men Bills møde og emailsagens afrunding trækker ned.

I kampen mod Trump står det ifølge meningsmålinger lige eller slet ikke lige. (Det er jo meningsmålinger). En meningsmåling fra Quinnipiac University poll har Hillary i front med 42% mod Trumps 40. Mere eller mindre dødt løb. Og langt fra de føringer på op mod 12% vi har set i løbende meningsmålinger de sidste uger.

Nate Silver fra FiveThirthyEight giver dog Hillary 80% change for en sejr i denne uge. Men det er ikke det samme som, at hun vinder. For der er mange ukendte faktorer i meningsmålinger – blandt andet de såkaldte undecides, der i høj grad kan få betydning for Trumps chancer, hvorvidt Sanders vælgere reelt stemmer på Hillary (ikke at de stemmer på Trump – det tror vi ikke sker i så stor stil som nogen mener), hvorvidt mange på begge sider bliver hjemme (både Hillary og Trump er upopulære blandt mange vælgere) og hvorvidt Obamas popularitet blandt moderate vælgere kan komme til at gøre en reel forskel. Så som sagt – mange ubekendte – vi satser dog hele dynen på Hillary!

Rigtig god søndag!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *