Uge 62: POTUS in the making – 19.06.2016

Hillaryland

Uge 62: POTUS in the making

I sidste uge skrev USA historie, da det stod klart, at Hillary blev den første kvindelige præsidentkandidat. Men USA skrev desværre også historie natten til søndag, da 49 mennesker blev dræbt på Pulse – en klub for homoseksuelle – i Orlando i det værste masseskyderi i USAs historie. Begge dele kommer til at påvirke den nationale valgkamp i efteråret.

Sidste uge var på mange måder højdepunktet i en lang og hård valgkamp, der endda kun er nået halvvejs. Hillary gik på scenen i Brooklyn, Obama, Biden og Warren endorsede hende, og det virkede som om, vi allesammen kunne tage en dyb indånding og bare nyde livet indtil kampagnen og konventet bankede på døren.

Men i løbet af søndagen gik det op for hele verden, at USA endnu engang stod over for et forfærdeligt masseskyderi. 49 mennesker blev dræbt på natklubben Pulse i Orlando, inden politiet skød og dræbte gerningsmanden.

Det har været en forfærdelig uge for USA og for familierne til ofrene. Men den sidste uge har også i høj grad – på godt og ondt – vist USAs befolkning forskellene på de to kandidater, de kan stemme på til valget i november.

Hillary træder virkelig i karakter 

Der er blevet skrevet og sagt utrolig meget om Donald Trump denne uge. Om hans uheldige reaktion – inklusiv et tweet, hvor han tager credit for at udråbe gerningsmanden som muslim og terrorist – til hans hadefulde retorik om muslimer og homoseksuelle.

Hillary har derimod – i vores øjne – endnu engang (som efter San Bernardino og Umpqua Community College sidste år og drabene på flere unge sorte mænd) vist sine evner som kommende præsident. Hun har formået både at trøste – som i hendes første tweet om skyderiet, hvor hendes tanker gik til de efterladte – og tage ansvar og komme med forslag til politiske løsninger. For det er et politisk emne, at adgangen til våben i USA er så ligetil, som den er.

Det våben, der blev brugt i Orlando, er af samme mærke samme som det våben, der er blevet brugt i masseskyderier over de seneste år. Og i denne uge beviste f.eks. Huffington Post, at de kunne købe på bare 38 minutter. Ifølge våbenlovgivningen i Florida (lovgivningen er forskellig på statsniveau) er der tre dages ventetid på at købe et håndvåben, men ingen ventetid på at købe en riffel som den, der blev brugt i skyderiet på Pulse.

I en tale mandag understregede Hillary, at våben som det, der blev brugt til at skyde 49 mennesker på Pulse på ingen måde hører hjemme på USAs gader. Hendes counter-terrorism plan og hendes ambition om at stramme våbenlovgivningen har hun fremlagt flere gange allerede.

Hillary vs. Trump
I denne uge blev det igen tydeligt, hvor stor forskel, der er på Trump og Hillary. Kort sagt er det på den ene side (for Hillary) et spørgsmål om færre våben, obligatoriske baggrundstjek og en detaljeret plan for at minimere ISIS’ indflydelse (især online) og på den anden side (for Trump) et spørgsmål om at minimere antallet af muslimer i USA og deres frie adgang til landet.

Læs hele Hillarys oplæg til en reform af våbenlovgivningen i USA på hendes hjemmeside!

Her er hendes tale fra december 2015, der kom ovenpå skyderiet i San Bernardino. Talen adresserer både anti-terrorisme og national sikkerhedspolitik – hvor hovedbudskabet er: Frygt er ikke et godt grundlagt for at handle. Det handler om at have mod og selverkendelse nok til at se på det hele billede og tage de rigtige og sikreste beslutninger derudfra.

Udfordringerne er store for USAs kommende præsident på netop dette område. For den kommende præsident står med masseskyderier – i omegnen 380 allerede i 2016 – der for alles vedkommende begås af mænd, primært såkaldte lonely wolfs – og nu med et element af ISIS-sympati mod helt almindelige amerikanere, der bare er ude og spise, feste eller i skole.

Tilbage i oktober sidste år var det et skoleskyderi i Oregon på Umpqua Community College, hvor ni personer blev dræbt, der fik Hillary til at reagere:

“What is wrong with us, that we cannot stand up to the NRA and the gun lobby, and the gun manufacturers they represent? This is not just tragic. We don’t just need to pray for people. We need to act and we need to build a movement. It’s infuriating.” (Læs mere i Hillaryland Søndagsanalysen Hillary eller Val?)

Og nu står vi her så igen, igen, igen…det er sørgeligt, det er frusterende og det er uforståeligt – rent ud sagt. Datteren til skoleinspektøren på Sandy Hook, Erica L Smegielski – hvor 20 børn i børnehaveklassealderen blev skudt og dræbt i december 2012 – tweetede direkte til mange af de 53 senatorer (republikanere, der stemte imod stramningen af våbenlovgivningen efter Sandy Hook og San Bernardino), der udtrykte deres sorg og medfølelse med familierne til Orlando-ofrene, om at tage ansvar for deres nej-stemme.

Hillary fører klart
Der er ingen tvivl om, at det har været en svær uge i Trump-land. Og i løbet af ugen er der kommet nye meningsmålinger – foretaget efter Hillarys sikrede sig nomineringen og efter Orlando-skyderiet. Og resultatet er klart. Hillary fører, og hun trækker fra Trump!

Ifølge NBC fører Hillary over Trump med 7%. En nyere meningsmåling fra Bloomberg viser en føring på 12% og Politico lancerede i denne resultaterne af deres målinger med overskriften: Hillary fører over Trump i svingstaterne. Faktisk fører Hillary lige nu i 11 af de mest afgørende stater forud for det kommende præsidentvalg! Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia and Wisconsin!

Hos republikanerne foregår der lige nu en intern kamp om, hvor tæt man bør binde sig til Trump som kandidat vs. hvorvidt man offentligt kan gå ud og undsige ham. I debatten om, hvorvidt Trump er direkte racist, når han nægter at lade en mexikansk dommer vurdere ham baseret på dommerens etnicitet, har speaker Paul Ryan understreget (der også udtaler han føler sig tvunget til at støtte Trump), at Trumps udtalelse er direkte racistisk og fundamentalt forkert.

I denne uge har republikaner og viceudenrigsminister under George W. Bush, Richard Armitage også meldt offentligt ud, at han vil stemme på, yes you guessed it: Hillary Clinton!

Ifølge The Daily Beast havde Armitage følgende at sige om Trump: “He doesn’t appear to be to be a Republican, he doesn’t appear to want to learn about issues. So I’m going to vote for Mrs. Clinton.”

Pointskalen
Det bliver til et solidt ni-tal på pointskalen denne uge. Hillary har gjort det godt. Hun har vist, hvordan hun vil styre, agere og reagere som præsident i en meget svær situation, hvor nationen skal balancere mellem sorg og had. Og det har hun gjort godt!

Tirsdag var der primærvalg – det sidste – i D.C. og her vandt hun stort over Sanders. 78% mod hans 21%. Sanders vil dog endnu ikke give sig – men han har dog mødtes med Hillary og meldt ud, han vil støtte hende i kampen mod Trump, men ikke før efter konventet. Det virker totalt ligegyldigt og egoistisk af Sanders ikke at trække sig og endorse Hillary – især set i lyset af sidste uges hændelse – men på den anden side er Sanders rolle i valgkampen og plads i medierne naturligt skrumpet ind til nærmest ingenting denne uge.

På trods af at ugen har været hård og forfærdelig for USA, så tror vi nu alligevel Hillary vil se tilbage på denne uge med glæde. For i går kom hendes andet barnebarn Aidan Clinton Mezvinsky til verden.

Hos Danes for Hillary arbejder vi stadig løs på vores kommende rejse til USA. Husk der er deadline for tilmelding imorgen, mandag den 20. juni.

Vi håber rigtig mange af jer har lyst til at rejse med os til USA og være frivillige for Hillary til efteråret.

Der er stadig pladser tilbage! Så hvis du har lyst eller kender andre, der har lyst til at tage med os, så kan du læse alt om turen og tilmelding her: http://danesforhillary.com/frivillig-for-hillary/ og kontakt os endelig på danesforhillary@gmail.com, hvis du har spørgsmål til rejsen.

Rigtig god søndag!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *