Uge 60: Trump Takedown – 05.06.2016

HillarylandSøndagsanalyse

Uge 60: Trump Takedown

34 minutter – så lang tid tog det Hillary at pille Donald Trump fuldstændig fra hinanden. Det foregik i en tale denne uge, der af mange bliver udråbt som den bedste tale i Hillarys politiske karriere. Denne uge ser Hillaryland Søndagsanalysen nærmere på den tale og gør status inden primærvalget i Californien på tirsdag. 

Torsdag kl 12.00 amerikansk tid trådte Hillary op på talerstolen i San Diego og leverede noget af en tale. I talen, der på forhånd var meldt ud skulle handle om udenrigspolitik og forskellen på hende og Trump, gik hun fra starten hårdt til Donald Trump.

Se hele talen her:

Overordnet set var formålet med talen, at få Trump til at se inkompetent, svag og farlig ud, og det må man sige hun lykkedes godt med. Ihvertfald hvis man skal vurdere det ud fra den reaktion, talen udløste på internettet og de sociale medier.

På Twitter skrev Obamas tidligere taleskriver Jon Favreau: “Hillary’s best speech of the campaign. And Republicans have no response because they’ve said the same exact things about Trump.”

Og både Fareed Zakaria og CNN kaldte talen for den bedste tale i Hillarys politiske karriere.

På tværs af de etablerede medier er man enige om, at talen var både effektiv og en potentiel game changer. The Washington Post skriver, at talen formåede at gøre to ting, der er strategisk smarte.

For det første fokuserede Hillary hele talen på Trump – for er det noget langt de fleste demokrater uanset om de er til Sanders eller Hillary er enige om, så er det, at Trump aldrig skal i nærheden af Det Hvide Hus. For det andet brugte Hillary hele talen på at stikke til Trump og hans ego – og hun gjorde det ekstremt effektivt ved at bruge Trumps egne ord.

Med talen har Hillary for alvor taget hul på efterårets valgkamp og vist Trump, at hun ikke er bange for ham, at han kalder hende øgenavne eller forsøger at ramme hende via Bill Clinton. Hun er klar, og hun er ikke bange for at slå igen. Men det bliver på et politisk plan og i en kombination af på den ene side at afkræve ham konkrete svar og politisk indhold og på den anden side at bruge hans bombastiske udtalelser imod ham selv, når de (som oftest) slet ikke bygger på sandheden eller er direkte nedsættende.

Et klart valg
Talen var også på mange måder en klar besked til vælgerne om, hvad det var for et valg, de står overfor. På den ene side et USA, der er bygget på frygt eller et USA, der står stærkt i verden med en stærk økonomi og fokus på at udvikle landet i en positiv retning. Og hende melding om Trumps evner som potentiel præsident var klar:

“He is not just unprepared — he is temperamentally unfit to hold an office that requires knowledge, stability and immense responsibility.”

Det her bliver et af hendes stærkeste kort i efteråret, hvor hun vil male et billede af hende over for Trump. Med hende ved roret får amerikanerne, uanset om hvad de mener om hende personligt, en præsident, der kender til det politiske håndværk, har masser af udenrigspolitisk erfaring og som klart har meldt ud, hvordan hun vil håndtere udfordringer hjemme og i udlandet. Med Trump er det ikke til at vide, hvad det ender med. Han er uforudsigelig, han er en såkaldt ‘bully’ og han reagerer med vrede og øgenavne (ofte via sure tweets), når han bliver sur.

Og som Fortune skriver, så var talen en “confident and well-timed performance.“ Et resultat og højdepunkt i en kampagne, hvor Hillary løbende er blevet bedre og bedre – især til at køre kampagne, som hun aldrig har haft svære ved end f.eks. Bill Clinton, der er kendt for at være den fødte ‘campaigner.’ I modsætning til i 2008, hvor hun aldrig rigtig nåede at komme igang, før det var slut, har hun denne gang vist, at hun er noget bedre tilpas på scenerne rundt omkring i landet, er mere afslappet på tv-show og interview generelt og tager kegler hos vælgerne, når hun tilbyder at tage over på telefonen, når der skal tages selfies.

Trump er farlig
I løbet af talen understregede Hillary igen og igen, hvor farlig, uforudsigelig og hvor upassende Trumps udtalelser er.

Lige præcis national security er en af de ting, der står øverst på listen over vigtige emner, når det kommer til Trumps vælgere. I den forbindelse fik de og Trump disse ord med på vejen fra Hillary:

“We cannot put the security of our children and grandchildren in Donald Trump’s hands. We cannot let him roll the dice with America…He also said, “I know more about ISIS than the generals do, believe me.” You know what? I don’t believe him.”

Og så er der den her: “He says he doesn’t have to listen to our generals or our admirals, our ambassadors and other high officials, because he has – quote – “a very good brain.””

Generelt tegnede Hillary et billede af Trump som en mand, der er så tyndhudet og påvirkelig, at han kan finde på at kaste USA ud i en krig, fordi han føler sig ramt på sin stolthed. Den stolthed blev sat på noget af en prøve, for Hillary talte lige ud af posen.

Her er ifølge MSNBC, de 13 bedste eksempler på, hvor Hillary gik hårdt til Trump:

1. “I believe the person GOP nominated for president cannot do the job.”

2. “This is not someone who should ever have the nuclear codes.”

3. “They’re not even really ideas, just a series of bizarre rants, personal feuds, and outright lies.”

4. After calling out Trump’s “nasty” tweets, Clinton said: “I’m willing to bet he’s writing a few right now.”

5. “I’ll leave it to the psychiatrists to explain [Trump’s] affection for tyrants.”

6. “There’s no risk of people losing their lives if you blow up a golf course deal, but it doesn’t work like that in world affairs.”

7. “Making Donald Trump our commander-in-chief would be a historic mistake.”

8. “This isn’t reality television – this is actual reality.”

9. “[Trump’s} ideas aren’t just different – they are dangerously incoherent.”

10. “Letting ISIS run wild, launching a nuclear attack, starting a ground war; these are all distinct possibilities” with Trump “in charge.”

11. “It’s not hard to imagine Donald Trump leading us into a war just because somebody got under his very thin skin.”

12. “I wonder if he even realizes he’s talking about nuclear war.”

13. “If Donald gets his way, they’ll be celebrating in the Kremlin.”

Og som Hillarys kampagne selv skrev i notat, der blev lagt op på hillaryclinton.com efter talen, så kan de mange vilde ting, Trump har sagt virke overvældende, når man hører talen, men “Trump Literally Said All Those Things” er modsvaret fra kampagnen – og det inkluderer også denne fantastiske (og helt igennem useriøse udmelding fra Trump): “He says he has foreign policy experience because he ran the Miss Universe pageant in Russia.”

Trump på Twitter

Trump selv reagerede på talen ved, som Hillary lige præcis selv kom ind på i talen (det er punkt nr. 4 ovenfor), at ty til Twitter. Og han gik igen (som har været hans stil hele kampagnen også i forhold til de andre republikanske kandidater) efter manden (i dette tilfælde kvinden) i stedet for bolden.

Hillary sagde: “Imagine if he had not just his Twitter account at his disposal when he’s angry, but America’s entire arsenal.”

Donald tweetede: “Bad performance by Crooked Hillary Clinton! Reading poorly from the telepromter! She doesn’t even look presidential!”

Der var til gengæld mærkværdig stilhed fra det republikanske parti generelt. De har som både Jon Favreau og ABCNews meget rigtigt beskriver ofte selv udtalt præcis det samme om Trumps temperament og manglende politiske erfaring.

Der var endda ifølge ABCNews republikanere som Eliot Cohen, der er tidligere udenrigspolitisk embedsmand for begge Bush-præsidenter, der hyldede Hillarys tale med ordene:

“I have to say, Hillary is giving a hell of a good speech on national security – taking down the Donald while making a convincing case.”

Det skal i den forbindelse nævnes, at Bush familien, Mitt Romney, John McCain og Lindsey Graham (og en del delegerede) har meldt afbud til republikanernes konvent!

Virker det?
Men hvad så nu? Virker talen og kan den gøre en forskel i valgkampen? Det korte svar er: Ja – det lange svar er: Ja, hvis Hillary holder fast, og Donald ikke pludselig retter ind efter konventet (hvilket ikke ser ud til at ske). For med talen tager Hillary lige præcis fat i det alle går og siger – i stuerne rundt omkring, på sociale medier og rundt i hele verden. Den frygt og/eller bekymring omkring Trump som seriøs kandidat og hvad det vil betyde for USA og verden, hvis han vinder til november.

Ifølge VOX.com er Hillarys tale del af hendes kommende strategi for den nationale valgkamp, der fordi det er Trump og ikke Rubio eller Bush, kan komme til at tale til en bredere vælgerskare end ‘bare’ demokraterne.

For talen i torsdag var ikke bare henvendt til dem. Den var i høj grad også henvendt til independents og moderate republikanere – og til Sanders-vælgerene (og dem, der elsker Elizabeth Warren for hendes åbenmundede kritik af Trump). VOX.com kalder det for 70-30 strategien. Altså at Hillary udvider hendes valgkamp til at satse på 70 % (frem for de ca. 51 % demokratiske vælgere) af de amerikanske vælgere.

For godt nok er Hillary ikke populær hos rigtig mange republikanske vælgere, independents og Sanders-vælgere. Men hvor galt kan det egentlig gå? VOX.com vurderer det ikke kan gå helt galt for republikanere, der stemmer på Hillary. De har overlevet to gange Obama uden at verden gik under, og de overlevede også Bill Clinton i 1990’erne. Men Trump – vil USA kunne overleve det? Hvad kan han finde på?

Hillary fremstår dermed hurtigt som det sikre og kloge valg – selv for en moderat republikaner. (At det så er op ad bakke med de meget religiøse vælgere, der stemmer republikansk på baggrund af den fremtidige sammensætning i USAs højesteret er så en helt anden ting. De vil stemme republikansk uanset hvad. Også selvom det er Trump).

Pointskalen
Vi lander på en 10’er på pointskalen i denne uge. Hillarys tale denne uge var EPIC. Noget af det bedste, tydeligste, mest velformulerede og velpræsenterede, vi har set fra hende. Den sad lige i skabet. Vi er så klar til Californien, til konventet og til efterårets valgkamp.

Hillarys tale er must see – det er en game changer, og hvis hun kan bygge efterårets kampagne op og overbevise hendes vælgere + 10/15% andre om, at hun er den voksne i rummet og Trump er den surmulende teenager, så kan det ende med – som VOX.com beskriver det: En landesejr til november. Men alt kan ske i politik – og nu skal vi lige vinde primærvalget først.

Det sker efter alles beregninger tirsdag i New Jersey – hvor der også er valg i Californien. Lige nu mangler Hillary ifølge Politico 60 delegerede. Igår vandt hun Virgin Islands caucus og hun ser også ud til at vinde primærvalget på Puerto Rico i dag. Der er 60 delegerede på spil i de to valg, og samlet set vil Hillary være meget tæt på de 2.383 delegerede, det kræver at vinde nomineringen – og vurderingen herfra er, at så snart valgstederne lukker i New Jersey på tirsdag kl. 2.00 dansk tid, så kan Hillary erklæres for det demokratiske partis vinder – uanset hvordan det går i Californien (som vi også tror hun vinder – selvom nogle meningsmålinger har Sanders og Hillary næsten lige, så har RealClearPolitics hende foran med i gennemsnit 4.7 % og Nate Silver vurderer, det er 91% sikkert, at hun vinder staten, hvor der er 546 delegerede på spil).

En helt anden ting: I dag fejrer Danes for Hillary to års fødselsdag. Og det gør vi ved at invitere jer allesammen med til USA med os og være frivillige for Hillary til efteråret. På vores hjemmeside – og sociale medier kan du nu læse alt om vores kommende tur og tilmelde dig (senest 13. juni!).
Tilmelding sker efter først til mølle. Der er 25 pladser på turen – men da vores VIP-medlemmer har haft lidt forspring er 10 af pladserne allerede optagede. Så der er 15 pladser tilbage.

Læs alt om vores tur på vores hjemmeside! Vi håber, der er mange af jer, der har lyst til at tage med os!

Rigtig god søndag!

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *