Uge 52: New York New York – 10.04.2016

HillarylandSøndagsanalyse

Uge 52: New York New York

19. april holder New York primærvalg, og selvom der var caucus i Wyoming i nat, så var hverken Hillary eller Sanders tilstede i staten. Begge kører intens kampagne i New York. En stat, de begge kalder deres hjemstat. En stat, de begge satser på at gøre det godt i. Hillary kan godt bruge en klar sejr, der kan føje endnu flere delegerede til hendes føring, og Sanders har brug for at klare sig godt i New York, hvis hans momentum ikke skal glide ud i sandet. Vores odds er klart på Hillarys side!

Frank Sinatras kendte sang New York New York opsummerer klart, hvad der står på spil i New York den 19. april:

“If I can make it there

I’ll make it anywhere

It’s up to you

New York, New York”

Og lige nu er alle sejl sat mod New York. Og selvom der stadig er ni dage til primærvalget i New York, så er der ingen tvivl om, hvor vigtig en brik statens primærvalgresultat vil blive i 2016. New York er ikke vant til at spille så stor en rolle i præsidentvalgene, men denne gang får de både en tv-debat og kandidaternes fulde opmærksomhed.

Det er der flere grunde til – udover de 291 delegerede, der er på spil, så er New York staten både Hillary, Sanders (og Trump) kalder for deres hjemstat. Sanders blev født i Brooklyn i 1941, men flyttede til Vermont i 1968, hvor han senere blev valgt til borgmester Burlington og sidenhen til kongresmedlem. Trump blev født i Queens i 1946 og har altid haft base på Manhatten.

Hillary blev valgt til senator for staten i 2000 og genvalgt i 2006. Hun og Bill Clinton har boet i staten, siden de forlod det Hvide Hus. I 1999 købte parret et hus i Chappaqua, New York, der ligger cirka 50 minutters kørsel nord for Times Square på Manhatten.

New York og Hillary
Mange har stillet sig skeptiske overfor Hillarys tilhørsforhold til New York, især da hun stillede op som senator i staten tilbage i 2000 (hun er oprindeligt født og opvokset i Chicago, Illinois og boede efterfølgende en årrække i Little Rock, Arkansas, hvor Bill Clinton var guvernør). Men det blev New York, hun valgte at satse på, da hun gik ind i politik.

Det er der flere grunde – og det kræver vi går lidt tilbage i historien: Den daværende demokratiske senator Daniel Patrick Moynihan valgte i 1998 ikke at genopstille, så der blev en ledig plads og demokraterne ledte efter et navn, der kunne tage kampen op med byens republikanske borgmester Rudy Giuliani.

Derudover er New York kendt som en by med stærke progressive politiske rødder, en sammensætning af borgere, der på mange måder reflekterer hele USA og så ville Bill Clinton, ifølge tidligere kongresmedlem Dan Rostenkowski*, hellere til New York end til Chicago, efter han blev færdig som præsident. (Flere forventede Hillary ville vente til 2002 og stille op som kandidat til senatet der, hvilket faktisk ville have stillet hende overfor Obama som også stillede op det år!)

I 2000 under valgkampen til senatet tog Hillary så på en såkaldt listening tour for at komme ind under huden på newyorkerne (og for at de kunne komme til at kende hende bedre.)

Vi har tidligere skrevet om præcis den del af Hillarys tilhørsforhold til New York, så her er et kort uddrag af Hillaryland Søndagsanalysen “Mens vi venter” fra marts 2015:

“…flere vælgere var skeptiske overfor hendes tilhørsforhold til New York, hendes politiske plan for staten og hende som person. (Men at) lytte til de vælgere hun møder, notere sig deres spørgsmål, ønsker og bekymringer (er) lige netop det,…Hillary altid har været rigtig god til.

Tilbage i 2000 vandt hun valget med 74% af stemmerne, hvilket ikke i sig selv var så stor en overraskelse. Det overraskende var, at hun også sikrede sig 50 % af de konservative/republikanske stemmer i den nordlige del af staten New York.

Hun formåede altså – i høj grad med hendes listening tour – at overbevise selv meget skeptiske vælgere til at stemme på hende.”

Hillary var også senator i New York den 11. september 2001. Efter angrebet på byen var Hillary med til at sikre politisk opbakning til en økonomisk hjælpepakke til byen på 20 billioner dollars til genopbyning, og hun kæmpede hårdt for at sikre sundhedsforsikring og hjælp til de mange førstehjælpere, politi- og brandmænd, der havde brug for hjælp efter oprydningsarbejdet.

Så der er meget mere end bare delegerede på spil – det handler om symbolik, og så vil en klar sejr til Hillary være med til at lukke Sanders momentum ned og bevise, at New York er Hillarys hood. Hendes hovedkvarter ligger også i Brooklyn, New York, hendes åbningstale i april sidste år blev holdt på Roosevelt Island og hun ender nok også med at holde valgaften i New York til november.

Hillarys New York
Denne uge er Hillary vendt hjem til New York – hun har taget subway’en for første gang i et par år (muligvis for at stikke til Sanders, der sagde han havde taget subwayen for et års tid siden og havde brugt såkaldte ‘tokens’ som betaling (hint: tokens gik ud af produktion for over 10 år siden).

Det er tydeligt, at Hillary trives med at være tilbage i New York. Sådan beskriver hun det også selv i flere interview blandt andet med Matt Lauer i et interview til The Today Show (se det her) og i et interview på The View:

I sidste uge talte Hillary om økonomisk ulighed, sikkerhedspolitik og om at samle landet ved et meget velbesøgt kampagneevent i Harlem i New York. Og der er ingen tvivl om, at Hillary er på hjemmebane i Harlem (der også er hjem for hovedkvarteret for The Clinton Foundation).

Og ifølge The L.A. Times er Hillary foran på point. De skriver, at Sanders måske taler som en New Yorker, men at Hillary anses som at være en af deres egne blandt befolkningen i staten. De husker hendes indsats efter 11. september, hendes fokus på en stramning af våbenlovgivning (imodsætning til Sanders) og så elsker de Bill Clinton, der om nogen bliver hendes ikke så hemmelige våben i valgkampen i New York.

Sanders og meningsmålinger
Sanders er bestemt ikke enig, men især to ting har gjort, at han i denne uge måske har malet sig selv op i et hjørne. Med udtalelsen midt på ugen om, at Hillary ikke er kvalificeret til at være præsiden, satte Sanders virkelig sindene i kog – især online.

De fleste er enige om, at uanset, hvad man mener om Hillary personligt, om emailsagen eller hendes forbindelser til Wall-Street, så er der én ting, man ikke kan tage fra hende – og det er hendes erfaring og stærke kvalifikationer. Hun er klart den mest kvalificerede kandidat i 2016 kapløbet. Dernæst gav Sanders et interview til The New York Daily News – læs hele interviewet her – hvor han ifølge The Washington Post hurtigt kom på gyngende grund, da redaktionens ledelse bad om konkrete svar og eksempler på hans ideologiske valgslogans om wall-street, gun-control og udenrigspolitik.

En anden ting, der har været meget debat om, er netop rammerne for en mulig tv-debat mellem de to inden valget den 19. Midt på ugen kom der en afgørelse. Hillary og Sanders mødes til en tv-debat med CNN som vært den 14. april i New York. Det bliver en utrolig spændende debat, som nok bliver primærvalgets sidste, hvis Hillary vinder stort i staten.

Det er vigtigt at huske, at New York ikke kun er Brooklyn og Manhatten med mange unge, der måske stemmer på Sanders. New York er i høj grad også det såkaldte up-state, som er de mere landlige og konservative områder i staten nord for New York City, og her klarer Hillary sig normalt rigtig godt. Det bliver her valget bliver afgjort, det kunne blandt andet være interessant at se på valgkredsen Buffalo.

Meningsmålingerne har klart Hillary i front – nogle viser endda, at hun er ved at udvide forspringet til Sanders, mens andre siger, han haler lidt ind på hende. Generelt har Real Clear Politics hende foran med 13% i gennemsnit. Men hos Nate Silver og www.fivethirtyeight.com står Hillary til at vinde den 19. april med 97% sikkerhed (det kan jo smutte selv for eksperter, hvilket det gjorde, da Sanders vandt i Michigan, hvor Silver havde Hillary som sikker vinder, så vi holder vejret og krydser fingre for en klar sejr i New York).

Lille overraskelse i Wyoming
I nat vandt Sanders det demokratiske caucus i Wyoming 55% mod 44%. Det var en mindre sejr end Sanders-lejren havde forventet og på grund af den proportionelle fordeling af delegerede, ender Hillary og Sanders med at dele de 14 delegerede lige over. Selvfølgelig betyder Sanders sejr (den 7. i træk), at hans argument om et momentum styrkes og dermed styrkes hans muligheder for at fortsætte valgkampen i stedet for at trække sig på baggrund af Hillarys store føring i delegerede. (Sanders har 1.061 delegerede mod Hillarys har 1,749. Det kræver 2.383 delegerede for at vinde nomineringen).

Men selvom det var en klar sejr i procent i nat, så skal man ifølge The Guardian, huske på, at statens caucus er primærvalgets mindste valg. Kun ca. 6000 demokratiske vælgere deltog (Wyoming er den stat i USA med færrest beboere), og det var ventet, at Sanders ville vinde meget større end han gjorde – ved at dele de delegerede lige over, henter Sanders ikke noget på Hillary i det afgørende spil om delegerede.

Hun er stadig 250 foran. Ifølge tidligere guvernør i Michigan, Jennifer Granholm, så skulle Sanders vinde mindst 9 ud af de 14 delegerede for at hale ind på Hillary. (Generelt vinder Sanders ikke de stater han vinder med nok til at hente Hillary. Ifølge NBCNews skal Sandes vinde 67% af de resterende delegerede for at sikre en nominering – og Hillary mangler kun ca. 33% af de delegerede for at sikre sig nomineringen). Og det ser vi simpelthen ikke ske. Han skal vinde både New York og Californien stort – rigtig stort for at hale ind på Hillary, og så skal han desuden nå at overtale de superdelegerede til at skrifte side.

I Sanders-lejren står det reelt klart, at de ikke kan vinde nomineringen alene ved at vinde primærvalg. De har brug for superdelegerede – og mange af dem. Lige nu har Sanders officielt 31 (selvom hans kampagne ifølge bloomberg.com selv siger 38) superdelegerede på listen over støtter. Hillary har ifølge AP 469 superdelegerede – og det tror vi ikke på ændrer sig markant. Afgørende her er, at Sanders har meldt ud han kun samler penge ind til sig selv, hvor Hillary fundraiser for selve partiet i stor stil. Mange af de superdelegerede er netop dele af partitoppen og ved hvor vigtigt, det er, at vinde mere end Det Hvide Hus, hvis der skal laves demokratisk politik).

Pointskalen
Ugen får et stort syvtal på pointskalen, hvilket er lig med: “God vind i sejlene og smil over hele linjen”. Der er ingen tvivl om, at Hillary er godt tilfreds med at være tilbage i New York. Selvom hun stadig sætter delegerede ind på kontoen ved hvert valg, så har hun ikke vundet et valg siden Arizona den 22. marts – så den 19. april i New York forventer hun sig helt sikkert meget af.

I gårsdagens Saturday Night Live laver skønne Kate McKinnon igen en perfekt Hillary-sketch, der gør kærligt grin med Hillary og hendes kærlighed til New York (især delen med subwayen er sjov – Hillary havde problemer med hendes subwaykort, da hun kørte med subwayen tidligere på ugen)

Efter New York venter en Super Tuesday 3.0 den 26. april (første var 1. marts, anden var 15. marts), når Connecticut, Delaware, Maryland, Rhode Island og Pennsylvania stemmer. Her er der også klar forventning om, at forspringet ned til Sanders bliver forøget væsentligt.

Hele næste uge vil fokusere på New York – og det bliver noget af et brag af en valgnat den 19. april! Glæd jer! Om ikke andet er vi et skridt nærmere en nominering og en valgkamp mod Trump – der bliver endnu mere vild end noget, vi har set i primærvalget mod Sanders.

Vores tur til USA efteråret er stadig i støbeskeen, men sæt kryds i kalenderen i slutningen af oktober – start november inkl. 8. november, der er valgdagen i USA, hvis du satser på at tage med os til USA! Mere følger snarest!

*Fra Politico artikel fra 2008 “Rusty wanted Hillary to Run in Illinois” af Jonathan Martin – ikke online længere.

Rigtig god søndag.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *