Uge 51 Hillary vs. Trump – 03.04.2016

HillarylandSøndagsanalyse

Uge 51 Hillary vs. Trump

I denne uge har Hillary brugt det meste af tiden på en ting: Donald Trump. Det har været en uge med masser af tid i medierne – og en uge, der kan komme til at få afgørende betydning for valget til november. Ugens Hillaryland Søndagsanalyse fokuserer på Trump – og hvorfor Hillary står endnu stærkere i forhold til ham efter ugens drama. 

Hillary har forsøgt og formået at holde kritikken af Trump sober og på et politisk plan hele vejen igennem. Men i denne uge fik hun nok. Og selvom hun stadig holdt kritikken på et ordenligt plan – fremfor Trump, der har tendens til at angribe hende på et personligt plan – så tog Hillary virkelig bladet for munden denne uge.

Det hele startede, da Trump blev interviewet på MSNBC. Her ytrede han, at abort burde forbydes og alle kvinder, der fik foretaget aborter skulle straffes – og selvom Trump ifølge en lang række medier, inkl. CNN, har forsøgt at trække udtalelsen tilbage ved at sige, at det kun er lægerne, der udfører aborten, der skal straffes, så trådte han ifølge Hillary langt over stregen onsdag.

Hillary, der lige havde gennemført et interview med Rachel Maddow til samme aften, inviterede Maddow til at lave et ekstra interviewklip umiddelbart efter Trumps udtalelser. Se klippet på MSNBC.

Og Hillarys budskab – som det også fremgår af hendes tweets fra @hillaryclinton – er klart:

“Just when you thought it couldn’t get worse. Horrific and telling…We can’t let someone with this much contempt for women’s rights anywhere near the White House.”

Og det er slut med at undskylde for Trumps kommentarer om kvinder som noget, han gør fordi han fortaler sig eller ikke ved bedre:

“Maya Angelou said: “When people show you who they are, believe them.” Trump can try to walk back his words, but we heard him loud and clear.”

“The fact is, Trump isn’t that different from every other Republican candidate who would also outlaw abortion.”

Hillarys løsning på Trumps udtalelse er klar: “At this point, Donald Trump has insulted the vast majority of Americans. The good news is, there’s something we can all do about it: Vote.”

Trump træder i spinaten
Som Hillary selv har udtalt, så har Trump snart fornærmet og udstillet hovedparten af alle amerikanere, men en gruppe, der især har fået nedladende og hårde kommentarer med på vejen er kvinderne. Hvis man har fulgt valgkampen hos republikanerne fra begyndelsen vil man vide, at Trump angreb på kvinderne ikke er en nyt ting – det er bare eskaleret i denne uge. Ifølge pov.international er udtalelsen og det derpåfølgende forsøg på damage-control nok det første gang, at Trumps spontane stil for alvor giver bagslag. Men vi skal endnu længere tilbage for at finde de første angreb sat ind på kvinder – Trump-style.

Helt tilbage i den første republikanske tv-debat i august sidste år forsøgte Fox-tv-værten Megyn Kelly at få Trump til at svære på, hvorfor Trump har kaldt kvinder, han ikke bryder som om: “‘fat pigs,’ ‘dogs,’ ’slobs,’ and ‘disgusting animals.’”

Trump gik til angreb på Kelly og endte diskussionen med denne kommentar: “And honestly, Megyn, if you don’t like it, I’m sorry. I’ve been very nice to you, although, I could maybe not be based on the way you’ve treated me — but I wouldn’t do that.”

Der var stor debat om Trumps nedladende svar tilbage i august, for hvorfor valgte han at angribe Kelly, der faktisk har det andet mest sete tv-program på Fox News – og hvorfor blive han ved med at angribe hende? I denne uge har Kelly selv forsøgt at give svar på Trumps modstand i et interview med Charlie Rose.

Ifølge The Chicago Tribune er det åbenlyst, at Trump ikke var vild med Kellys spørgsmål tilbage i august, men hun er lagt fra den eneste, der har stille spørgsmålstegn ved hans åbenlyse sexistiske kommentarer.

Kelly selv mener blandt andet, det er fordi Trump ikke kan manipulere hende, charmere hende og ikke har kunne vinde hendes støtte (hun er en utrolig populær og vellidt tv-vært hos Fox News seerne). Flere gange har han forsøgt at charmere sig ind hos kvindelige journalister ved at kalde dem ‘smukke’ (f.eks. Karen Attiah fra The Washington Posts redaktion eller chefredaktør hos People Magazine Charlotte Triggs).

Ifølge Kelly og flere medier f.eks. The Chicago Tribune og The Washington Post, der mener, at hendes teori giver mening, så er Trump godt gammeldags fornærmet over, at hans forsøg på at charmere hende (både før og efter han offentliggjorde hans planer om en valgkamp) har slået fejl.

Og The Washington Post konkluderer, at:” It’s not just because of one tough question at a debate or because “he cannot control the editorial” on her show. It’s also because Kelly is an unattainable female quarry who bruised his ego and just so happens to anchor one of the most-watched hours in cable news — with an audience full of Republican voters Trump desperately wants to reach.”

Trumps fodfejl er Hillarys fordel
Hillary har om nogen gået efter Trump og hans udtalelser i denne uge. Hun er tydeligvis vred og politisk provokeret over hans udtalelser, der falder i en uge, hvor hun netop har talt om vigtigheden af, Obama får lov at indsætte en ny højesteretsdommer – en dommer, der skal være med til at sikre kvinders rettigheder i USA fremover – især når det kommer til retten til at få foretaget en abort.

Netop kvinders rettigheder har altid været en mærkesag for Hillary – og så er det afgørende, hvordan man klarer sig hos de kvindelige vælgere, hvis man vil vinde valget til november. Og her giver Trumps udtalelse og hans generelle omtale af kvinder Hillary et klart forspring.

Ifølge pov.international så har 75% af de kvindelige vælgere i USA et negativt syn på Trump – og da de ifølge Emilys List udgør 52% af de amerikanske vælgere, så er det simpelthen et spørgsmål om tal, der kan afgøre valget til november. pov.international kalder det Trumps fodfejl – og selvom selve udtalelsen kom som en overraskelse, så var den ikke nødvendigvis uventet. For Trump har haft svært ved at holde hans nedladende kommentarer om kvinder for sig selv.

Der er ingen tvivl om, at selvom Trump har forsøgt at gøre det godt igen, så har det været den ene uheldige udtalelse efter den anden – på et område, der nok appellerer til dele af hans vælgere, men som i den grad er en uheldig drejning for hans kampagne set i forhold til hans modstander – Hillary – der om nogen har slået sig op som en forkæmper for kvinders rettigheder i denne kampagne.

Og så kan der som pov.international skriver: “med andre ord ikke være tvivl om, at Trump simpelt hen ikke kendte til baggrunden for debatten, især de konservative anti-abortbevægelsers linje om “aldrig at straffe kvinden ”” – hvorfor Trump også forsøgte at bløde hans udtalelse op ved at sige, det er lægen, der skal tage straffen og ikke kvinden – men der var skaden allerede sket.

Tidligere på året kørte der flere historier om, at Hillary havde svært ved at få især de unge kvindelige vælgere til at stemme på sig. Men det var i en kamp mod Sanders – ikke i en lineup mod Trump. Denne uge har Trump (ret sikkert) foræret langt hovedparten af kvindernes stemmer (unge, ældre, hvide, sorte, minorities, independents og muligvis moderate republikanere) til Hillary. Vi siger tak herfra – selvom det dog stadig er tydeligt, at Trump overordnet set ligger i front hos de republikanske primærvælgere.

Trump er farlig
Ugens udtalelse fra Donald Trump spiller markant ind i den kampagne han kører. En kampagne Hillary  løbende har stillet spørgsmålstegn ved. Primært fordi hun mener, at Trump ville være farlig for USA – især når det kommer til USAs udenrigspolitik og i interviewet med Rachel Maddow uddybede hun argumentet mod Trump:

En, der er enig med Hillary, er Obama – her er hans kommentarer til Trumps kommentarer til et interview til The Washington Post and The New York Times om at USA bør trække sig ud af NATO og give Japan og Sydkorea mulighed for at udvikle atomvåben, så de selv kan klare Nordkorea fremover.

Pointskalen
Ugen får et syv-tal på pointskalen. Ikke fordi det har været smil over hele linjen – til det har Trumps kommentarer fyldt for meget – men der er godt vind i sejlene – og Hillary har for alvor taget hul på kampen om sejren i primærvalget i New York den 19. april.

Et primærvalg, der udover mange delegerede (247), også er virkelig vigtigt symbolsk. Folk siger New Hampshire er Clinton Country (og det var det også i både Bills tid og i 2008 for Hillary – men Sanders vandt i 2016) – New York er om noget Hillary-country – hun er blevet valgt til senator for staten to gange i træk – hun var senator i staten den 11. september 2001, hun har valgt at ligge hovedkontoret for kampagnen i New York og hun er tætte venner med borgmester Blasio. New York skal vindes – og hun er da også, ifølge Real Clear Politics, foran i alle meningsmålingerne med gennemsnitlig 11% (opdaterede tal pr 4.4.2016 – og Hillary er lidt efter Sanders i de fleste Wisconsin meningsmålinger, der udløses ved primærvalget tirsdag).

I forhold til vores kommende tur til USA, så mødes planlægningsgruppen 16. april – og vi håber at have mere til information snarligst derefter! Og for jer, som bor i den sydjyske og fynske del af Danmark, der vil vide mere om Danes for Hillary og arbejdet med at holde DFH kørerende, så hold øje med jeres udgivelser fra JyskFynske Medier torsdag/fredag/lørdag i den kommende uge.

Det var alt for denne gang.

Rigtig god søndag derude!

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *