Uge 48: #LoveTrumpsHate – 13.03.2016

Hillaryland

Uge 48: #LoveTrumpsHate

To tv-debatter, en townhall på Fox News, en stor sejr og et overraskende (omend lille) nederlag, en begravelse og en dramatisk udvikling i valgkampen på den republikanske side. Det har været en uge med ekstraordinært meget gang i den. Alt det ser vi nærmere på i denne Hillaryland Søndagsanalyse. 

Der har ikke været mange rolige øjeblikke i den amerikanske valgkamp denne uge. Natten til søndag gik det løs med den syvende tv-debat mellem de to. Denne gang blev den afholdt på CNN i byen Flint, Michigan.

Hillary og Sanders tørnede sammen på scenen i en debat, der på mange måder var noget hårdere i retorikken og de angreb, de to satte ind på hinanden, end vi tidligere har set i kampagnen. Debatten handlede om en lang række emner fra våbenkontrol, problemerne i bilindustrien i USA og hvad de hver især havde stemt for eller ikke stemt for, mens de begge sad i senatet.

Sanders angreb, ifølge CNN, Hillary for hendes ændrede holdning til handelsaftalen TPP (som vi tidligere har skrevet om i søndagsanalysen Hillary vs. Sanders). Hillary kom igen med angreb på Sanders, der centrerede sig omkring hans manglede støtte til bilindustrien og hans forhold til den amerikanske våbenindustri med ordene:

“If everybody had voted the way he did, I believe the auto industry would have collapsed, taking 4 million jobs with it.”

og

“You talk about corporate greed. The gun manufacturers sell guns to make as much money as they can make.”

Excuse me og Fox News
Men debatten vil måske mere blive husket for Sanders hårde kommentarer til Hillary i løbet af aftenen. På et tidspunkt afbryder Hillary Sanders med ordene ‘You know’, hvortil Sanders skarpt svarer: ‘Excuse me, I’m talking.’ Hillary svarede igen: ”If you’re going to talk, tell the whole story.” Senere var det tydeligt, at Sanders var presset med udbud som “Could I finish? You’ll have your turn” og “Can I finish, please? All right?.”

Ifølge CNN og The Washington Post var det ikke nødvendigvis den bedste strategi, da Sanders retoriske valg potentielt fik ham til at lyde nedladende eller afvisende overfor Hillary som kvindelig kandidat. Det var også tydeligt, at flere tilhørere i salen ikke brød sig om hans måde at tale til Hillary på. Senere i debatten kom Hillary nu selv fint igen, da hun skar Sanders af med et ‘Excuse me’, hvorefter flere i salen klappede højlydt. De fleste er enige om, at Hillary vandt debatten – især fordi Sanders fik sagt noget dumt i forbindelse med et spørgsmål om race, hvortil han svarede:

“When you are white, you don’t know what it’s like to be living in a ghetto, you don’t know what it’s like to be poor, you don’t know what it’s like to be hassled when you are walking down a street or dragged out of a car.” Ifølge The Washington Post viser Sanders udtalelse præcis, hvorfor han har det svært med sorte og minority-vælgere – for han ser tingene ud fra et klasseperspektiv, og hans kommentar forudsætter (uheldigvis), at der ikke er fattige hvide og at alle sorte amerikanere er fattige.

Natten til mandag tirsdag stod den så på et town hall event på Fox News. Hillary har ikke deltaget i et interview på Fox News i over to år. Fox News og hovedparten af kanalens seere er ikke bestemt ikke Hillary-fans, og man kunne frygte, at spørgsmålene ville være unfair eller ubalancerede i  forhold til Sanders (kanalens motto er ‘fair and balanced’), men alle spørgsmål og selve setuppet viste sig faktisk at være nogenlunde okay. Der var klart flere Sanders tilhørere i salen, nogle af de første spørgsmål handlede om Libyen og emailgate, men Hillary klarede de 30 minutter fantastisk flot.

Se selv med her:

 


En stor sejr og et nederlag
Tirsdag var der valg i Mississippi og Michigan. Meningsmålingerne spåede Hillary sejr i begge stater – derfor var overraskelsen også til at tage at føle på, da Sanders endte med at slå Hillary. Selv efter hun, ifølge Vox.com var foran med 20% i meningsmålingerne (11% ifølge The New York Times ) og var tippet til at vinde med ods 99% mod 1 af FiveThirtyEight’s Nate Silver.

Så hvad gik galt? Sanders klarede sig ifølge The New York Times bare bedre end forventet hos alle vælgergrupper, og især fik han flere stemmer fra sorte vælgere end forventet. Ifølge The Guardian vandt Sanders 30% af de sorte vælgeres stemmer i Michigan.

Hvad nu? Det er selvfølgelig alt for tidligt at gå i panik. Især fordi Sanders kun vandt med 1.5 %, og Hillary faktisk sikrede sig hele 60 delegerede mod Sanders 67. I Mississippi vandt Hillary med 82% mod 16% og sikrede sig 30 delegerede mod Sanders 4 – så samlet set vandt Hillary stadig flest delegerede – især fordi 89% af alle sorte vælgere i Mississippi støttede Hillary. Og ifølge predictwise.com står Hillary stadig til at vinde nomineringen med 92% sikkerhed (ned fra 95 % efter resultatet i Michigan). Så panikfølelsen kan godt gemmes væk.

For det er som sagt, de delegerede, der er afgørende og ikke antallet af vundne stater. En trejdedel af de delegerede er allerede fordelt (her tæller vi ikke de superdelegerede med), og her fører Hillary stadig stort. Ifølge the New York Times kan Hillary klare nederlag eller at stå mere eller mindre lige med Sanders i en lang række stater de næste par måneder og stadig vinde – fordi Sanders ikke bare skal vinde, men vinde med omkring 8% hver gang for kunne overhale hende.

Samlet set fører Hillary stadig i regnskabet med 1.231 mod 576 delegerede (inkl. superdelegerede). Her er det også afgørende, at hun kan holde fast på de superdelegerede, der er med til at give hende en stor føring lige nu.

Og det bliver spændende (næsten alt for spændende) at se, hvorvidt Hillary kan vinde i Ohio og Pennsylvania på tirsdag – vi håber ikke Michigan var et tegn på, hvordan de nordlige industristater vil stemme. Dem må hun helst ikke tabe til Sanders – især ikke hvis det viser sig at de sorte vælgere og independents giver ham sejren – for de vælgere har hun brug for til efteråret for at vinde et nationalt valg.

#LoveTrumpsHate
I december, da Trump udtalte sig mindre pænt om muslimer i USA, tweetede Hillary med hashtagget #LoveTrumpsHate – det hashtag må man sige er blevet endnu mere relevant i de seneste døgn.

Udviklingen i Trumps valgkamp, der senest er kulmineret i voldlige sammenstød til et kampagneevent i Chicago fredag og 30 anholdte ved et event i St. Louis tidligere på dagen fredag, har fået Hillary til tale lige ud af posen.

Hun har tidligere påpeget den uheldige og racistiske retorik fra Trump blandt andet i forhold til muslimer, kvinder og latinoer. Ved en tale i går i St. Louis lød det sådan fra Hillary:

“The divisive rhetoric and encouragement of violence we’re hearing from Donald Trump isn’t just wrong—it’s dangerous. If you play with matches, you can start a fire you can’t control. That’s not leadership—it’s political arson. If you see bigotry, you should oppose it. If you see violence, you should condemn it. If you see a bully, you should stand up to him. You don’t make America great by getting rid of everything that made America great. Our values, diversity, openness—these are strengths.We need to stand together against the forces of division and discrimination that are trying to divide America between “us” and “them.””

Vi kan kun være enige! Derfor støtter vi også op om Hillary Clinton som USAs næste præsident!

Pointskalen
Ugen får et stort sekstal ud af ti point (tjek vores pointskala). Hillary trak en storsejr hjem i Mississippi, men resultatet i Michigan giver anledning til nærmere eftertanke. I nat vandt Hillary så Northern Mariana Islands caucus, og nu ser vi bare fremad mod tirsdagens mini Super Tuesday med valg i Florida, Illinois, Missouri, North Carolina og Ohio.
Derudover skete der også noget lidt underligt fredag. Hillary Clinton blev interviewet i forbindelse med Nancy Reagans begravelse. Her roste hun Nancys fokus på HIV/Aids som førstedame. Men Nancy var ikke first-mover på den nationale samtale Hillary gav hende ros for. Kort efter udsendte Hillary en pressemeddelelse, hvori hun undskyldte og understregede, at hun havde ‘misspoken’. En menneskelig fejl, måske. Eller en meget dårlig briefing fra hendes pressefolk?

Normalt laver Hillary ikke fejl som denne, så det gav også lige anledning til et øjebliks undren. Det er ikke noget, man taber et præsidentvalg på, men hvad der lige skete der, det kan vi simpelthen ikke forklare. Set i forhold til det, der sker i Trump-lejren er det heldigvis småting – måske var Hillary bare lidt træt efter 11 måneders konstant valgkamp, who knows. Uanset hvad, så var det god stil at undskylde så hurtigt efter. Ikke ofte vi ser en direkte undskyldning fra politikere. Og lad os så bare komme videre i teksten #onwards!

Vores tur til USA afventer lige resultaterne af marts/april primaries – men stay tuned – håber vi har nyt til jer efter påske!

God søndag derude!

One Comment

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *