Uge 27: Et rent 10-tal – 18.10.2015

Hillaryland

Uge 27: Et rent 10-tal

En tv-debat, der vil gå over i historien som Hillarys bedste (so far), en succesfuld rundrejse til flere stater ovenpå debatten, forbedrede meningsmålinger og en mulig vicepræsidentkandidat, der gør sin entré. Det har været noget af en uge i Hillaryland.

Ugens højdepunkt har uden tvivl været de to en halv times tv-debat mellem Hillary og de fire andre demokratiske præsidentkandidater natten til onsdag dansk tid. Fra 2.30 til 5.00 (inklusiv – alt for – mange reklamepauser) debatterede Hillary med Jim Webb, Lincoln Chafee, Martin O’Malley og Bernie Sanders. Og der er ingen tvivl om, at Hillary leverede hendes bedste tv-debat nogensinde – og i vores øjne vandt hun klart debatten.

Se hele debatten her:

Sådan skal det gøres
Fra det øjeblik Hillary Clinton gik ind på scenen i Las Vegas, Nevada leverede hun en overbevisende og flot indsats. Hun var klar i mæglet, inde i emnerne, afslappet og alligevel skarp, og så viste hun flere gange både overskud og humor. Alt i alt en debat til et rent 10-tal.

Debatten, der var en virkelig god og indholdsrig debat, lagde stærkt ud med mange hårde og direkte spørgsmål fra CNNs moderator Anderson Cooper, der er den bedste moderator siden Martha Raddatz (ABCs internationale korrespondent) modererede vicepræsidentdebatten tilbage ved præsidentvalget i 2012. Cooper stillede svære spørgsmål, gik til kandidaterne, hvis de ikke svarede og hjalp dem, hvis de gik i stå.

Hvis man skal rangere kandidaternes indsats ved debatten, så vandt Hillary, Sanders kom ind på en tæt andenplads, O’Malley blev nummer tre og kan stadig være med i kampen (om ikke andet så måske om en evt. VP-kandidat plads, som det ser ud lige nu) og Webb og Chafee klarede debatten til en meget lidt overbevisende fjerde og femteplads.

Flere steder – meningsmålinger og især på sociale medier – tales der om, at Sanders vandt debatten – tror også det kommer an på, hvem man støtter, for i meningsmålingerne har debatten faktisk givet Hillary lidt ny vind i sejlene – hvilket ikke var forventet. Ifølge CNN har Hillary nu indhentet Sanders (37-45%) i New Hampshire, hvor han de seneste måneder havde overhalet hende i meningsmålingerne (46-30% i sidste måned) – og Hillary er stadig den helt klare favorit, når man ser på de nationale meningsmålinger, hvor hun står til at vinde 43 mod Sanders 23 % af stemmerne på landsplan.

En fin balance

Forud for debatten talte alle politiske kommentatorer om, at Hillary ikke måtte angribe Sanders for hårdt (og dermed skræmme hans kernevælgere alt for langt væk, så de ikke ville stemme på hende i den nationale valgkamp), men hun var også nødt til at vise kant. Det gjorde hun allerede fra start og gik (ret hårdt) til Sanders omkring stramning af våbenlovgivningen. Så hårdt at Sanders virkede lidt overrasket. Hans svar og især forklaringen på, hvorfor han har stemt imod automatvåben var ikke specielt skarpt. Her står Hillary med hendes klare udmelding om en stramning af våbenlovgivningen og obligatoriske baggrundstjek, som Sanders har stemt imod fem gange, meget stærkere.

På det udenrigspolitiske område vandt Hillary også over Sanders. Især hans famlende svar omkring Putin (selvom Cooper forsøgte at hjælpe han) udstillede hans manglede udenrigspolitiske erfaring og klare holdninger på området. Her var det til gengæld klart, at Hillary var på hjemmebane. Hendes tid som udenrigsminister betød, at hun var de andre klart overlegen i alle udenrigspolitiske spørgsmål – både i indsigt, baggrundsviden og svar. I konkrete angreb fra de andre – f.eks. på Irak-krigen (hvor hun stemte ja) henviste hun klog til, at Obama stolede nok på hendes dømmekraft i udenrigspolitiske spørgsmål til at gøre hende til udenrigsminister.

Der var dog også enkelte ting, Hillary svarede mindre skarpt på – blandt andet spørgmålet om Black Lives Matter, Benghazi og hendes emails (lidt overraskende hun var uskarp der), men her var hun heldig, da Sanders trådte ind og forsvarede hende. Han understregede, at han ikke gad høre mere om hendes emails fra politiske modstandere og medierne, der ifølge ham kører løs på en emailkonto frem for ‘the real issues’. Mange tak Bernie!

Det øjeblik vil gå over i historiebøgerne, og det var også fra det øjeblik, at Sanders egen debatpræstation forbedrede sig markant. (Og en understregning af hvorfor rigtig mange vælgere elsker Sanders – han siger tingene lige ud – også selvom det ikke altid er det smarteste træk politisk set, men lige her vinder han klart på at støtte hende).

 

Sådan vinder Hillary
Uanset hvem man mener vandt debatten natten til onsdag, så er der ingen tvivl om, hvem, der lige nu står til at vinde demokraternes nominering – det er Hillary.

For det er ikke nok, som mange medier også rapporterer – at Sanders står stærkt blandt unge vælgere (de såkaldte millennials født mellem 1980 og 2000), så vinder man ikke det amerikanske valg eller en nominering hos demokraterne uden store vælgergrupper som latinos, african-americans og kvinder. Og Hillary fører klart hos alle disse grupper ifølge NBC hos f.eks. de african-american vælgere fører Hillary med 62% over Sanders 8%.

Ovenpå en succesfuld debat har Hillary rejst USA tyndt fra Alabama til New Hampshire til San Antonio, Texas.

Julian Castro
I San Antonio Texas inviterede Hillary en meget interessant mand med på scenen, da hun talte hos US Hispanic Chamber of Commerce – nemlig Julian Castro, som mange gætter på kunne blive Hillarys vicepræsidentkandidat i en national valgkamp.

Julian Castro er præsident Obamas minister for Housing og Urban Development (lidt som en by og boligminister), og her i Hillaryland Søndagsanalysen gættede vi allerede på ham som muligt VP-emne tilbage i marts. Castro er 41 år, han har siddet som minister siden januar sidste år og før det var han borgmester i San Antonio – hvor han i 2001 vandt over 60% af stemmerne ved borgmestervalget. Og i 2011 genvandt han borgmestertitlen med over 80% af stemmerne, så han er en meget populær kandidat. Hans tvillingebror Joaquin Castro sidder i Repræsentanternes Hus i Washington D.C. Castro er født og opvokset i Texas – og har familiære rødder i Mexico. Han har en bachelor i statskundskab og kommunikation fra Stanford University og er uddannet jurist fra Harvard Law School. Han er katolik, men støtter homoseksuelles ret til ægteskab.

Og så ‘endorsede’ han officielt Hillary som præsidentkandidat i denne uge. Og Hillary kvitterede med denne udtalelse, da hun blev spurgt om Castro er en mulig VP-kandidat: “I’m going to look really hard at [Castro] for anything, because that’s how good he is.”

Der er ingen tvivl om, at Castro passer ret perfekt ind i en must-have liste for en mulig VP-kandidat for Clinton. En god kandidat skal være: Mand (to kvinder går – desværre – endnu ikke som ‘running team’ i USA), han skal være ung – gerne omkring de 40 (Hillary vil være 68, når/hvis hun vinder et valg), han skal gerne repræsentere en demografisk og geografisk forskel i forhold til Hillary (her taler vi om syden, der normalt er Hillary og Bills stærke kort, men Texas stemmer normalt altid republikansk – og det vil være utrolig interessant om Texas kan vindes af en demokrat – hvilket det hviskes lidt om i krogene for tiden) – og så repræsenterer Castro en af de helt store vælgerskarer nemlig latinos – som Hillary i høj grad skal vinde for at vinde i 2016.

Normalt vinder demokraterne også de spansktalende vælger, men hvis Marco Rubio eller Jeb Bush ender med at blive republikanernes hovedkandidat eller Rubio ender som VP for en republikansk kandidat, så får demokraterne kamp til stregen i flere sydlige svingstater. Så på mange måder er Castro et virkelig interessant og muligvis strategisk smart valg. Men vi får se. Et alternativ kunne være Martin O’Malley fra Baltimore, Maryland eller Tim Kaine fra Virginia – men lige nu peger pilen på Castro.

Pointskalaen
For første gang i Hillaryland Søndagsanalysens snart syv måneders lange historie uddeles der et 10-tal ud af ti på pointskalaen. Debatten – selv med enkelte skønhedfejl – gjorde os kun endnu mere sikre på, at Hillary kan vinde ikke kun nomineringen – men selve præsidentvalget næste år! Sanders skal nok klare det fint ind i 2016, men vi tvivler på, at han kan vinde meget udover New England-område,t og hans planer for USAs fremtid kræver en skatteprocent på noget nær den danske, og det kan han under alle omstændigheder godt glemme alt om.

Når vi kommer ind i 2016 og ved lidt mere om en endelig nominering kommer der flere detaljer om en tur for frivillige til USA. Vi ved godt, at vi har lovet mere om turen på vores hjemmeside, og det er også på vej – men vi afventer, at lidt flere detaljer falder på plads først!

Rigtig god søndag derude!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *