Uge 25: Hillary eller Val? 04.10.2015

Hillaryland

Uge 25: Hillary eller Val

En overraskende optræden med Marc Anthony, en hårdtslående kritik af republikanerens støtte til NRA og en sjov og veludført optræden på Saturday Night Live. Hermed tre snapshots fra ugen i Hillaryland. 

Er der en gruppe vælgere både demokrater og republikanere gerne vil have fingrene i, så er det de latinamerikanske vælgere. De udgør ca. 12 procent af den amerikanske vælgerskare. Ifølge latinodecisions.com, så fik Romney kun 23 % af de latinamerikanske vælgeres stemme ved valget i 2012, og for at vinde i 2016 vurderes det, at man skal vinde ca 50% af latinostemmerne. Historisk set står demokraterne stærkest hos de latinamerikanske vælgere, og kun en republikansk præsidentkandidat i de sidste seks valg har vundet ‘the latino vote’, men det betyder ikke, at en demokratisk kandidat ikke skal arbejde hårdt for stemmerne.

I denne uge lancerede Hillarys kampagne delkampagnen: Latinos for Hillary, og fredag blev hele molevitten sparket igang med noget af en overraskelse. Fredag aften præsenterede grammyvinder og en af de bedst sælgende amerikansk-spansktalende kunstnere i verden – Marc Anthony – sin surprise guest ved en koncert i Miami, Florida. Hillary sluttede sig til ham på scenen, og efterfølgende postede hun et billede på Twitter med ordene: “Join Hillary and @marcanthony: Text LATINOS to 47246 to be part of Latinos for Hillary!”

Marc Anthony, der tidligere har været gift med Jennifer Lopez, har i den seneste tid været meget kritisk overfor Donald Trump. Efter koncerten postede Anthony en video med ham og Hillary på hans Facebook-side med ordene: “This election is important for the future of the Latino community, and our vote could make the difference. #LatinosUnite @HillaryClinton.”

En afgørende brik
At de latinamerikanske vælgere er en afgørende brik i 2016 puslespillet, er der ingen tvivl om – og selvom demokraterne normalt klarer sig ret godt hos denne vælgergruppe, så er der flere indikationer på, at de kan blive udfordret i 2016.

Vigtigst af alt så kommer to af de stærkeste GOP kandidater fra Florida – en svingstat der skal vindes og som har en stor mængde af latino-vælgere. Derudover er de to kandidater begge populære hos de latinamerikanske vælgere.

Den første er Jeb Bush, hvis kone Columba Bush er født i Mexico. De to mødte hinanden, da Bush underviste i engelsk i hendes fødeby tilbage i 1970erne. De blev gift i 1974, hvorefter hun flyttede til USA og først herefter lærte hun at tale engelsk og blev amerikansk statsborger. I denne valgkamp er Jeb Bush ofte slået over i spansk til kampagneevents, og selvom Columba tidligere har givet udtryk for, at hun ikke er interesseret i Det Hvide Hus, så er der ingen tvivl om, at hun kan blive en afgørende spiller i hendes mands valgkamp.

Den anden kandidat er Marco Rubio. Han blev født i 1971 i Miami, Florida, og hans forældre immigrerede fra Cuba til USA i midten af 1950erne. Der har været skrevet en del om hans udlægning af forældrenes tilknytning til Cuba og flugten derfra, men uanset hvad, så er Marco Rubio en klar stjerne og kronpris i det republikanske parti. På mange måder er han republikanernes Obama. Ung og veluddannet (statskundskab og jura – og så han repræsenterer en del af det amerikanske samfund, der ikke tidligere har haft nøglerne til Det Hvide Hus.

Det bliver nok en af de to herrer her, der kommer til at vinde nomineringen ved det republikanske konvent næste år, så desto mere grund er der til at få lagt et godt ord ind hos det latinamerikanske samfund – især i Florida.

Nok er nok
I denne uge har USA igen oplevet et skoleskyderi. Denne gang i Oregon på Umpqua Community College, hvor ni personer blev dræbt. Skyderiet er ikke enestående. Der har faktisk været over 40 skoleskyderier i USA bare i 2015. Fredag talte Hillary ved en kampagneevent i Florida – og her understregede hun, at nok er nok.

“What is wrong with us, that we cannot stand up to the NRA and the gun lobby, and the gun manufacturers they represent? This is not just tragic. We don’t just need to pray for people. We need to act and we need to build a movement. It’s infuriating.”

Hun understregede også, at hun støtter stramning af de amerikanske våbenlove og gik direkte til angreb på det republikanske parti, der i høj grad holder en stramning af lovgivningen tilbage:

“Republicans keep refusing to do anything to protect our communities. They put the NRA ahead of American families.”

Hillary vil have indført automatiske baggrundstjek i forbindelse med køb af våben og vil have lukket de smuthuller, der er både online og ved våbenshow, hvor man kan komme udenom et baggrundstjek. Hun stemte også for den såkaldte Brady Bill, der kræver en godkendelsesperiode, når man søger om et våben, så der kan laves baggrundstjek på køberen. Generelt har de republikanske kandidater udtalt, at de fordømmer skoleskyderiet i Oregon. Kasich har sagt han går ind for dødsstraf som afskrækningsmiddel, Trump har udtalt, at det er forfærdeligt, det der er sket – og så er der Jeb Bush,  der i klar modsætning til Hillary ikke mener, man skal bruge tragedier som denne til at indføre flere regler på området:

“It’s been a difficult time in our country, and I don’t think more government is necessarily the answer to this.I think we need to reconnect ourselves with everybody else. It’s just, it’s very sad to see, but I resist this notion and I did — I had this challenge as governor — we had, look, stuff happens. There’s always a crisis and the impulse is always to do something, and it’s not necessarily the right thing to do.”

Hvis man kigger på Hillarys nærmeste modstander Sanders, så stemte han imod The Bardy Bill – han kommer fra en stat med mange hvide våbenejere – men han støtter dog i det mindste strammere regler omkring våbenkøb.

En Gallup-undersøgelse fra foråret 2013 – ovenpå Sandy Hook-skoleskyderiet i Connecticut, hvor 20 skolebørn blev skudt, viser, at 65% af amerikanerne gerne vil have strammet våbenlovgivningen og have indført automatiske baggrundstjek. Men kun 54 ud af 100 senatorer (der skulle 60 stemmer til at få lovforslaget igennem) stemte ja til strammere baggrundstjek tilbage i 2013.

Til det er Hillarys svar:

“I don’t think they represent a majority of Americans or a majority of gun owners. They count on having a really intense dedicated group saying to politicians, ‘we will vote against you. We’re not single-minded voters but each us of has to care about this issue. We’re going to take them on. We took them on in the 1990s and we’re going to take them on again.”

Hi I’m Val
Lørdag aften var Hillary en af de to kendte gæster (den anden var Miley Cyrus) i det populære satireprogram Saturday Night Live i USA. Programmet, der fik præmiere siden 1975,  er kendt for at lave sjove sketches over nutidens kendt og over hvad der rører sig i samfundet  – samt at invitere kendte ind og lade dem selv spille med i sketches.

Lørdag fik deres efterårssæson præmiere, og en af hovedrolleindehaverne denne gang var Hillary Clinton. Hillary bliver for tiden portrætteret af skuespilleren Kate McKinnon – tidligere har otte andre portrætteret Hillary – en af de mest populære var Amy Poehler, der gav den som Hillary tilbage i 2008.

Tidligere på året blev Hillary spurgt, hvem af de to hun bedst kunne lide: “Amy is a friend of mine and Kate is doing a good job. You are not going to get me to pick. I think I’m the best Hillary Clinton. I’m not looking for ratings – I’m looking for votes.”

I går gav Hillary den som bartenderen Val, der må lytte til Hillarys (Kate McKinnon) mange kvaler.

Se her:

Her er tidligere klip fra SNL med Hillary og Amy Phoeler fra 2008 og Amy Phoeler og Tina Fey som Hillary og Palin.

Pointskalen
Ugen får et otteal ud af ti point (tjek vores pointskala). Det er godt at se Hillary gå til republikanerne og NRA – lad os håbe hun kan samle politisk opbakning til at stramme reglerne omkring baggrundstjek forud for køb af våben i USA.

Hillary gjorde det godt som Val i SNL – det er ofte tydeligt at gæsterne læser deres manus direkte fra cue cards – så det accepterer vi – især fordi hun igen virkede mere afslappet og især til sidst var meget mere naturlig og sjov end vi er vant til at se hende.

Husk vi planlægger filmaftener i Odense, Aarhus og København med temaet: Hillary og 2016 i tv-serier. Events vi håber, der vil være opbakning til rundt om i landet. På aftenen vil der bliver holdt et kort oplæg og blive vist fire/fem afsnit fra tv-serier, der både hinter mere eller mindre kraftigt til Hillarys personlige udvikling og hendes person/politiske karriere. Vi ser frem til at komme ud i landet og møde jer –  send os en email, hvis I vil lægge hus til  – og hvis I kender nogen, der har har lyst til et oplæg fra vores grundlægger Mira Borggreen om Danses for Hillary eller Hillary Clinton, så kontakt os gerne på danesforhillary@gmail.com
Rigtig god søndag!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *