Uge 24: Sundhedsreformen ala Hillary – 27.09.2015

Hillaryland

Uge 24: Sundhedsreformen ala Hillary

Det har været en uge uden de helt store udsving i Hillaryland, men som altid er der stadig blevet tid til en klar politisk udmelding – denne uge om medicinpriserne i USA – og så fylder sager som #emailgate og nu også Keystone stadig en del i kampagnen. 

Mandag tweetede Hillary dette: “Price gouging like this in the specialty drug market is outrageous. Tomorrow I’ll lay out a plan to take it on. -H”, og aktierne på bio-tech markedet raslede ned. Med udgangspunkt i Obama sundhedsreform, som Hillary om nogen har haft en finger med i spillet omkring, tog Hillary mandag kampen op med medicinalbranchen.

Med udgangspunkt i historien om prisen for en specifik pille, der var gået fra en pris på 13,50 dollars til himmelråbende 750 dollars pr. pille på en måned satte Hillary tirsdag kampen ind mod overpriser i medicinalindustrien, da hun præsenterede en plan, der skal nedbringe sundhedsudgifterne for den almindelige amerikaner. Et andet eksempel på stigende priser blev fremført af The New York Times, der beskrev en pakke piller, hvis pris er steget fra 500 dollars til 10.800 dollars efter et firma overtog rettighederne.

Og selvom ejeren af fimaet, der sælger den først omtalte pille, forsvarede sig med en forklaring om, at prisstigningen handlede om, at de skulle kunne overleve i branchen, og at firmaet lover at nem og billig adgang til medicinen ligger dem på sinde, så tabte firmaet omkring fem procent på Nasdaq indekset på en enkelt dag (firmaet aktier er steget med 300 procent de seneste år), og den sammen konsekvens fik Hillarys tweet for en lang række biotechfirmaer, der ifølge CNN Money indtog ni ud af de 10 største tabere på Nasdaq 100 den dag. Danske Novo Nordisk faldt også 3,3 procent.

Hillarys plan
Hillarys fokus i denne valgkamp er at sikre en indkomststigning for den amerikanske middelklasse, og det inkluderer, at priserne i sundhedsvæsnet sænkes væsentligt. Ifølge Hillarys kampagne tager 90 procent af ældre og halvdelen af den amerikanske befolkning dagligt receptpligtig medicin.

Med planen, der blev præsenteret denne uge, vil Hillary have bragt de skyhøje priser ned til et realistisk niveau for både middelklassen og de mange ældre, der via Medicare får hjælp til at dække deres medicinudgifter. Sådan her så det, ifølge en rapport fra Consumer Reports, ud i august i år:

“One of out every four people facing higher drug costs were also unable to afford medical bills or medications; one in five said they missed a payment on a major bill.”

Her er et udsnit af Hillarys plan:

Hillary foreslår, at alle firmaer, der modtager statsstøtte i form af skattekroner skal bruge disse til at forske og udvikle deres produkter i højere grad, end de gør nu. Og skattekronerne må ikke benyttes til hverken marketing eller medregnes som ren profit.

Dertil vil Hillary sikre, at ingen amerikanere er nødt til at stoppe med at tage livsvigtig medicin sidst på måneden eller sidst på året, fordi de ikke har råd. Hun vil pålægge virksomhederne et maks på 250 dollars pr. recept pr. måned, der især skal bringe priserne på medicin ned for især kronisk syge.

Hillary vil også se på konkurrencen blandt de biotech-firmaer, der udvikler nye produkter og nedbringe patentperioden for et produkt fra 12 til syv år, hvilket vil sikre hurtigere konkurrence og lavere priser på ny medicin, der ofte er den dyreste for patienterne.

Og så vil Hillary sikre Medicare, der er statens sundhedsprogram, muligheden for at forhandle priserne på medicin, der udskrives under programmet mere direkte med medicinalbranchen, end det foregår i dag. Med 40 millioner under Medicare vil programmets pondus kunne påvirke medicinalbranchen mere end de interessegrupper, der i dag forhandler priserne.

Imod Keystone
Da Hillary var udenrigsminister begyndte ministeriet at undersøge mulighederne for at oprette en små 2000 kilometer lang olierørledning fra Alberta, Canada til Nebraska, USA. Debatten om Keystone har svinget frem og tilbage, og Hillary har nægtet at forholde sig til, om hun var for eller imod. Det gjorde hun så i denne uge – og svaret er, at hun er imod. Også selvom det er et projekt igangsat af Obama – men som Hillary skriver i indlægget: Why I oppose Keystone XLmedium.com, så mener hun ikke, at hun kan vente længere med at forholde sig til emnet.

Hun baserer hendes modstand på de store ændringer, der er sket med klimaet, siden processen blev igangsat tilbage i 2010, og i indlægget skriver hun sådan:

“We shouldn’t be building a pipeline dedicated to moving North America’s dirtiest fuel through our communities — we should be focused on what it will take to make America the clean energy superpower of the 21st century. For too long, the Keystone XL pipeline has been a distraction from the real challenges facing our energy sector — and the job-creating investments that we should be making to meet them. Building a clean, secure, and affordable North American energy future is bigger than Keystone XL or any other single project. That’s what I will focus on as president.”

I stedet foreslår Hillary at indgå i tæt samarbejde med Mexico og Canada omkring en modernisering af energiområdet på tværs af kontinentet, og Hillary foreslår også en “North American Climate Compact that sets strong national targets to cut carbon pollution.”

Hillary slutter hendes indlæg på medium.com af med denne udmelding: “American energy policy is about more than a single pipeline to transport Canada’s dirtiest fuel across our country. It’s about building our future — a future where the United States will once again lead the world by constructing state-of-the-art infrastructure, creating new jobs and new markets, accelerating the transition to a clean energy economy, and improving the health, safety, and security of all Americans.”

Hendes udmelding omkring Keystone har været længe undervejs. Den spiller tæt sammen med klimaudspil hun kom med tilbage i slutningen af juli – (læs mere i vores Hillaryland Søndagsanalyse: Superkandidat Hillary). Dengang lovede hun at rulle planen mere ud over de kommende måneder – og hendes udmelding om Keystone er bestemt en del af den udrulning – og igen en klar stikpille til Sanders, der har haft klima som hovedtema fra starten.

Søndagsshow
I USA fylder den politiske dagsorden og den daglige trummerum i kongressen i Washington, D.C. ikke ret meget på amerikanernes tv. Men hver søndag rydder de store netværk fladen til fordel for de store prestigefyldte “Sunday morning talk shows.” De tre største er Face the Nation på CBS, This Week på ABC og Meet the Press på NBC. Sidste søndag besøgte Hillary Face the Nation, og i dag har Hillary besøgt Meet the Press.

Det er små fire år siden Hillary har sagt ja til at besøge søndagstalkshowene, der både dygtigt og dagsordenssættende skildrer og analyserer det politiske landskab – især valgkampen 2016.

Alle interview handler for tiden om hendes vurdering af #emailgate og hendes rolle deri. Hillary har derfor også benyttet de sidste par uger til at bløde op omkring emnet, der fylder utrolig meget i medierne og også har påvirket hende en del i meningsmålingerne.

I sidste uge hos Face the Nation understregede Hillary igen, at hun har fulgt loven, men hun indrømmede også at det ikke var den bedste ide at benytte en privat server. Derudover talte hun om krisen i Syrien, flygtningesituationen, hendes kampagne, hendes politiske modstandere i 2016 og organisationen Planned Parenthood:

Se hele interviewet her: http://www.cbsnews.com/videos/full-interview-hillary-clinton-september-20/

I dag var det så Meet the Press, hvor hun fortalte, at hun oprindeligt begyndte at bruge den private server, fordi det var bekvemmeligt. Den stod allerede i deres hus i Chappaqua og blev benyttet af hendes mand til officielt brug, efter han forlod Det Hvide Hus. På spørgsmålet om, hvorvidt hun benyttede en personlig server for at gøre det svære at få indblik i, hvad der foregik på hendes email, svarede hun: “It’s totally ridiculous. That never crossed my mind.” Derudover talte Hillary om, hvorfor hun skulle have ændret holdning på spørgsmål omkring Irak, same-sex-marriage og Keystone.

Se hele interviewet her: http://www.nbcnews.com/meet-the-press/video/full-interview–hillary-clinton-on-meet-the-press-533201475511

Pointskalen
Ugen får et sekstal ud af ti point (tjek vores pointskala). Hillarys plan for lavere udgifter på sundhedsområdet er en af hendes kæpheste, og hun gør det som vanligt godt her. Men ugen har ikke været så stærk ellers, og hendes interview med Meet the Press var ikke så vellykket som i sidste uge hos Face the Nation.

#Emailgate bliver ved med at spøge, og i denne uge gik Bill Clinton ud og skældte ud på medierne over deres behandling af hans kone, og Hillary antydede, at det vi er vidne til er endnu en konspirationsteori fra medierne. Begge ting har vi set før, og selvom det på mange punkter er rigtigt set af dem begge to, så understreger det også nogle af de negative elementer omkring The Clintons , som deres modstandere elsker at fremhæve. Emailsagen bliver ved med at fylde, og det vil den gøre hele valgkampen, men hvis ikke det var emailsagen, så var det noget andet. Medierne og hendes politiske modstandere lever af at angibe hende, og det vil de blive ved med.

Så som støtte handler det om ikke at lade sig gå alt for meget på af den negative omtale og fokusere på, hvor stærk en kampagne hun er ved at bygge op. Med elementer som politiske udspil og en stærk græsrodsorganisation, der begge vokser og vokser uden medierne eller modstanderes kritik vel og mærke!

Næste uge kan vi blandt andet se frem til et interview med Hillary foretaget af tv-skuespilleren og Hillary fan, Lena Durham fra Girls-serien på HBO, der taler om feminisme. Her er et lille sneak-peak til jer:

Lena: Do you consider yourself a feminist?”

Hillary: “Yes. Absolutely. You know, I’m always a little bit puzzled when any woman of whatever age, but particularly a young woman, says something like – and you’ve heard it – ‘well I believe in equal rights, but I’m not a feminist. Well, a feminist is by definition someone who believes in equal rights. I’m hoping that people will not be afraid to say that doesn’t mean you hate men, it doesn’t mean you want to separate out the world, so you’re not a part of ordinary life – that’s not what it means at all! It just means that we believe that women have the same rights as men.”

Rigtig god søndag!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *