Her er to forskellige eksempler på, hvordan man kan være frivillig i den amerikanske valgkamp.

Trine Nebel – frivillig for Obama i 2012 på demokraternes partikontor i Washington D.C.

I 2012 volunterede jeg to uger i Obamas kampagne for at blive genvalgt til sin anden periode som præsident. Det var de to sidste uger inden valget og alle var helt oppe at køre. Man skal ikke tage til USA og ‘campaigne’ for at får fede arbejdsopgaver. Det får man ikke! Man skal tage derover for helhedsoplevelsens skyld.

Jeg var på demokraternes partikontor i Washington DC. Udlændinge må ikke varetage rigtige jobs, uden at have et greencard, så det er virkelig lavpraktisk, hvad man bliver sat til. Man kan vælge at stemme dørklokker, hvad jeg ikke have lyst til. Jeg gik derfor til hånde på selve partikontoret. Jeg blev ret god til at fjerne clips fra papirbunker inden de skulle makuleres. Og også til at udføre selve makuleringsjobbet 😉

Man kan også vælge at være ‘phoner’, der ringer rundt til potentielle vælgere. De oplysninger, der kommer ud af de mange samtaler, hjalp jeg med at taste ind, hvorefter de blev genbrugt et andet sted i kampagnen. Jeg tog også telefonen på selve partikontoret og hjalp en eftermiddag med at pakke kampagnemateriale.

Så hvorfor tager man – for egen regning – til USA for at deltage i en valgkamp, hvor man ikke selv kan stemme og ikke kan bruge nogle af sine otte uddannelser. Det gør man fordi man får et helt unikt indblik i en kampagnemaskine, og hvis man kigger godt efter, får man også et blik for detaljerigdommen i valgkampsstrategi. Dertil får man passion, dedikation og engagement oplevet i sin reneste form og ikke blot som tom konsulentsnak. Jeg ‘mødte’ desuden Obama to gange, den ene gang i selskab med Bill Clinton. Det gav mig så stort et oxytocinboost, at det nærmest holdt vinteren over 🙂

En sidste ting, jeg synes jeg fik med fra mine to uger, var en unik adgang til alverdens mennesker i kampagnen og en erkendelse af, hvor ‘amatøragtigt’ de fleste danske politiske kampagner egentlig køres. Har man tiden, og pengene, kan jeg kun anbefale oplevelsen til andre! Se mit pinterestboard for flere billeder fra turen. 

Emil Dyred – frivillig for Obama i 2008 og 2012 i Florida og Virginia.

Q: Hvorhenne i USA var du frivillig?
A: I 2008 i Miami Beach, Florida. I 2012 i Petersburg, Virginia.

Q: Hvordan kom det i stand? (Hvad gjorde du helt konkret? Kontakt til kampagnen, møde op direkte og hvem gav dig tjansen?)
A: Svingstaterne er jo de interessante stater at være i en under en amerikansk valgkamp. Hvis du vil opleve noget, er det ikke interessant at føre kampagne for en demokratisk præsidentkandidat i New York eller en republikansk i Texas. Derfor så vi på hvilke stater, der var i spil i de forskellige valgkampe og besluttede os for, hvor vi ideelt set gerne ville hen. Gennem bekendte i Kongressen fik vi så kontakt til lokale kampagnekontorer, som vi aftalte nærmere med. I 2008 var det et kampagnekontor i det nordlige Miami Beach. I 2012 var det en særlig indsats for at få vælgerne til stemmeurnerne i den nordøstlige del af Virginia.

Q:Hvad lavede du?
A: For de lokale frivillige i en amerikansk valgkamp handler det i høj grad om at mobilisere vælgerne til at gå ned og stemme på valgdagen. Derfor består langt størstedelen af arbejdet af at canvasse og phonebanke, dvs. banke på døre og ringe til vælgere baseret på oversigter over, hvad vælgerne tidligere har stemt. Det vil også typisk være det, du kommer til at lave. Det kan være ret grænseoverskridende at skulle ringe en vælger eller banke på en dør i et villakvarter, men det er det langt de fleste vil opleve. Derfor skal man også være forberedt på at tale engelsk og møde amerikanerne. Der er for meget på spil til, at ledige kræfter kan hænge ud på kampagnekontoret og lave kaffe til andre.

Q: Hvor længe anbefaler du, man sætter af til at være frivillig?
A: Det afhænger af, hvor meget tid man har, men tingene spidser til i de sidste to uger af en valgkamp, og det er der, det for alvor bliver sjovt og intenst. Det er også her, hvor de lokale aktivister har allermest brug for en håndsrækning, fordi de har kørt på i flere måneder – eller længere.

Q: Som dansker kan det virke vildt at tage til USA og arbejde frivilligt for en kandidat, man ikke engang kan stemme på. Hvorfor valgte du at være frivillig?
A: Amerikanske præsidentvalgkampe har en størrelse og dynamik, der gør det vildt spændende at være tæt på. Er man interesseret i amerikansk politik, er det tæt på Nirvana at se Barack Obama og Bill Clinton tale til tusindvis et stort rally. Det gør det sjovt at være en del af. Og så skal man jo heller ikke underkende, hvor meget en amerikansk præsident betyder for resten af verden. Kan man med sin indsats være med til at sikre, at fx 10 vælgere, der ellers ikke ville, går ned og stemmer, har man jo ydet sit lille bidrag – også selvom man ikke selv har stemmeret.

Q: Hvad fik du ud af at være frivillig?
A: Først og fremmest oplevelserne. Tusindvis af mennesker, der festede i gaderne i Miami, da det stod klart, at USA’s første sorte præsident var valgt. Andre tusindvis, der insisterede på at møde op i kulden til et rally i Virginia for at støtte om en præsident, hvis politik havde så stor betydning for dem i deres liv. Det er stort. Og så er der jo – selvom forskellene fylder mest – ting, som man kan tage med sig hjem til Danmark, fx i forhold til hvordan man mobiliserer og organiserer frivillige i valgkamp.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *