Mens vi venter – 29.03.2015

HillarylandSøndagsanalyse

Mens vi venter 

Søndag er lig med Hillaryland – søndagsanalysen. I løbet af den sidste uge, har der været en del fokus på Hillarys kommende republikanske modstandere og så samler omtalen sig omkring en kommende officielle udmelding fra hendes side.

Mandag den 23. marts skete der to (reelt tre) ting, der er værd at bemærke. Ted Cruz, den ene af de to republikanske senatorer fra Texas, annoncerede først på Twitter og så i en 30 minutter lang tale på Liberty University, at han stiller op som præsident i 2016.

Samme dag talte Hillary først på Center for American Progress (CAP) om byudvikling, jobskabelse og økonomi og senere ved Toner prisuddelingen, der en pris, som uddeles indenfor politisk journalistik. De to taler var de sidste to, Hillary offcielt har haft på skemaet. Herefter er hendes kalender tom (eller som vi bestemt går ud fra – klar til valgkamp).

Turen går til…
Hendes første tale var på CAP, hvor hun sad med i et panel, der skulle diskutere fremtidige økonomiske udfordringer. I panelet sad også Julian Castro, ministeren for Housing og Urban Development og et muligt bud på en vicepræsidentkandidat for Hillary. Udover selve debatten vurderer flere politiske kommentatorer, at Hillary til arrangementet uofficielt tog hul på det, som mange mener bliver en del af hendes kommende kampagne: En såkaldt ’listening tour’. Flere kandidater inkl. Rand Paul, der nok annoncerer 13. april, tager på en tur rundt i nøglestater for at komme i dialog med vælgerne og slå deres kandidatur fast.

På turen møder kandidaten vælgerne ved større eller små arrangementer. Det kan være ved town-hall meetings eller ved mindre events hjemme privat hos en vælger, der inviterer venner og bekendte til at deltage.

Fra 2000 til 2016
For Hillary er det ikke første gang, hun tager på en listening tour. Det gjorde hun også, da hun stillede op til senator i staten New York tilbage i 2000. Dengang var turen en succes – især fordi flere vælgere var skeptiske overfor hendes tilhørsforhold til New York, hendes politiske plan for staten og hende som person.

Også denne gang er der et lignende formål med turen, der helt sikkert kommer til at runde nøglestaten Iowa. Hun skal re-introduceres for vælgerne og overbevise dem om, at hun er demokraternes rette kandidat til 2016. En anden vigtig del af en kommende ’listening tour’ vil netop blive at lytte. Lytte til de vælgere hun møder, notere sig deres spørgsmål, ønsker og bekymringer ,og lige netop det, er noget Hillary altid har været rigtig god til.

Tilbage i 2000 vandt hun valget med 74% af stemmerne, hvilket ikke i sig selv var så stor en overraskelse. Det overraskende var, at hun også sikrede sig 50 % af de konservative/republikanske stemmer i den nordlige del af staten New York. Hun formåede altså – i høj grad med hendes listening tour – at overbevise selv meget skeptiske vælgere til at stemme på hende.

Generelt er den evne til at overbevise skeptikere og skabe respekt og anerkendelse af hende som politiker og person, når de møder hendes og arbejder sammen med hende noget, Hillary altid har været god til. Som senator fik hun vendt flere skeptikere og tidligere politiske fjender fra arbejdet med sundhedsreformen i 1990’erne til støtter og personlige venner.

Hillary og medierne
Der er dog stadig en gruppe, Hillary bliver ved at kæmpe med. Og det er medierne og forholdet til dem. Historisk set har Hillary aldrig været specielt glad for medierne. Det anstrengte forhold arbejdes der hårdt på at bløde op.

Hillarys presse- og kommunikationsfolk arbejder, som jeg vurderer det, på flere niveauer. Et eksempel er den pressekonference, hun afholdt omkring emailgate, der gerne skal signalere den måde, en 2016 kampagne vil åbne mere op og gøre hende mere tilgængelig i forhold til 2008.

Et andet eksempel er, at bringe hende i spil i mindre seriøse rammer som talkshows, SNL eller f.eks. Toner Prisuddelingen, hvor hun i hendes tale gjorde grin med sig selv og emailgate.

HRC 2.0
Lige nu er der stort fokus på , hvornår og hvordan Hillary melder ud. De republikanske kandidater står i kø for at melde ud. Cruz meldte ud i mandags, Marco Rubio melder ud den 7. og Rand Paul den 13. april, som det ser ud lige nu.

Med de datoer, ser det ud som om Hillary nok trækker en officiel udmelding til midten af april.

I den kommende uge lancerer vi et nyt element på Danes for Hillary. Nemlig vores gæsteblog. Her vil der fra start – en til to gange om måneden – komme indlæg fra både danske og internationale skribenter. Alle indlæg på gæstebloggen er som udgangspunkt på engelsk.

Det første indlæg, der offentliggøres i morgen mandag’ sætter fokus på en kommende udmelding fra Hillary – bliver det ’The Old Way’, ’The New Way’ eller ’The Iowa Way’ og er skrevet af Steiner Ottesen. Han har en master i statskundskab med fokus på kampagner og valgkamp fra Connecticut State University, hvor han flere gange skrev opgaver om både Hillary og Bill Clinton. Han er redaktør for www.politiskenyheter.no og arbejder med kommunikation til hverdag.

På pointskalaen: 5
På en skala fra 1-10, hvor god har ugen så været i Hillaryland? (Tjek vores point-skala)

Ugen får femtal, fordi:

– Hillary kom fint igennem ugen – emailgate kører stadig i medierne, men slet ikke på samme niveau som tidligere og sagen om CHAI har slet ikke bredt sig (det kan dog komme med Rand Pauls udmelding den 13. april)

– Toner og PAC begge gav et billede af en Hillary med overskud og fokus på to hovedelementer i de kommende 20 måneder: Politiske kernesager og forholdet medierne.

– Vi lidt er i venteposition. Hvad gør hun, hvornår og hvordan?

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *