Uge 47: En SUPER Super Tuesday – 06.03.2016

Hillaryland

Uge 47: En SUPER Super Tuesday

Det blev en virkelig super tirsdag for Hillary, da hun trak store sejre hjem i seks stater og lige toppede det hele af med en lidt overraskende sejr i Massachusetts sidst på aftenen. Igår lørdag sejrede hun så i Louisiana og fører nu stort over Sanders. Det hele handler om de delegerede, og dem ser vi meget nærmere på i dagens Hillaryland Søndagsanalyse. 

Virginia, Georgia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Texas og Massachusetts. Sådan skal det gøres. Super Tuesday blev på alle måder en helt fantastisk super dag i Hillaryland.

Da aftenen var slut havde Hillary sikret sig hele 573 delegerede mod Sanders 392 (han vandt i staterne Vermont – hans hjemstat, Oklahoma, Minnesota og Colorado).

Og lørdag stod kampen så i Louisiana, Kansas og Nevada. Og selvom Sanders vandt to stater mod Hillarys ene, så er det afgørende, hvor mange delegerede de tager med sig videre, og her vandt Hillary igen. Hun forøgede igen forspringet samlet til Sanders, og lige nu fører hun, ifølge International Business Times, med flere delegerede, end Obama nogensinde førte over hende tilbage i 2008 – og det vil hun stadig gøre, selvom Sanders nok vinder i Maine i aften, hvor der er 30 delegerede på spil.

Spillet om de delegerede
Lige nu har Hillary samlet 1.121 delegerede mod Sanders 479. I alt kræver det 2.382 delegerede at vinde nomineringen. Det ser bestemt meget realistisk ud for Hillary og begynder at se problematisk ud for Sanders. Især fordi det ikke hos republikanerne er ‘winner takes all’ i mange af de kommende stater, hvor vinderen af et primary sikrer sig alle delegerede. Det betyder, at selvom Sanders klarer sig godt i Maine i aften og i stater fremadrettet, vil Hillary stadig samle delegerede i alle stater.

Selvom Sanders vandt stort i Kansas i aftes (68% mod 32%), så vandt hun markant større end ham i Louisiana (71% mod 23%) – og det er tendensen i alle de stater, Hillary har slået ham stort i. Hun slår altså ham med mere end han slår hende overordnet, og ofte er det i stater med mange delegerede, hun slår ham stort. Og det kommer til at gøre hele forskellen.

Vores bud er, at hun løber endegyldigt fra ham den 15. marts, der er den anden (mini) Super Tuesday i år. Der stemmer vælgerne i blandt andet Florida, Ohio, Illinois og Missouri. Alene i Florida er der 246 delegerede på spil, og her står Hillary til at vinde med ca. 25%, det samme gør sig gældende i Michigan med 146 delegerede den 8. marts.

De delegerede Hillary og Sanders vinder lige nu ude i staterne er såkaldte ‘pledge delegates’, hvilket betyder, de nu er fastlåste hos hver enkelt kandidat i kampen om at nå de 2.382 delegerede på konventet i juli.

Og så er der de 712 såkaldte superdelegerede, der selv afgør, hvem de vil støtte. De udgør omkring en sjettedel af de samlede delegerede hos demokraterne. Superdelegerede er f.eks. anerkendte partimedlemmer som f.eks. tidligere præsidenter, partiets ledelse, fremstående partimedlemmer som guvernører, senatorer og siddende medlemmer fra repræsentanternes hus og så omkring 400 medlemmer fra selve landsledelsen for demokraterne.

De stemmer først formelt ved selve konventet til juli – og kan ændre deres støtte som mange gjorde i 2008, hvor de flyttede deres stemme fra Clinton til Obama i løbet af foråret 2008. Mange har allerede meldt ud, hvem de støtter i 2016. Her fører Hillary stort. Ifølge The Wall Street Journal har hun modtaget officiel støtte fra 458 superdelegerede, og Sanders har 22 superdelegerede bag sig.

De superdelegerede har stor indflydelse allerede nu, ifølge vox.com, vandt Sanders klart i New Hampshire, men superdelegerede fra staten valgte at støtte Hillary, der faktisk endte med at tage flest delegerede med sig fra staten. Læs meget mere om superdelegerede og deres store indflydelse hos vox.com 

Super Tuesday resultater
Tirsdag nat var lidt som et minivalg. Hvis vi skal se på tallene, så vandt Hillary, ifølge The Wall Street Journal med mellem 30 % (i Virginia) og 60% procent (i Alabama) i de stater, hun vandt. I Massachusetts vandt hun dog kun lige med lidt over 50% af stemmerne, men sejren i den stat var ikke nødvendig for at slå hendes dominans fast. I CNNs tv-dækning kaldte de sejren der for en moralsk sejr, der primært resulterede i at ryste Sanders-lejren, men den var ikke afgørende for konklusionen: Hillary smadrede Sanders på Super Tuesday.

I hendes tale, der blev holdt fra Miami, Florida, var det tydeligt, at Hillary, som The Wall Street Journal skriver, har rettet blikket mod Trump (som lige nu ser ud til at vinde den republikanske nominering). Hans fokus på frygt, mistro og hadefulde kommentarer omkring især immigranter har fået Hillary til at skifte fokus i hendes taler i de seneste uger – faktisk siden nederlaget i New Hampshire, hvor hun ikke talte om Sanders, men rettede blikket mod den nationale valgkamp.

Hun taler meget om at nedbryde barrierer for alle amerikanere og kærlighed frem for had, der også var temaet i sejrstalen efter sejren i South Carolina. Det er en klar kontrast til Trumps retorik, og det kunne blive en vigtig del af hendes strategiske udgangspunkt for en national valgkamp.

Se hele Hillarys sejrstale her:

Det samme gjorde sig gældende i hendes sejrstale efter Louisiana i aftes, der blev givet fra Detroit, Michigan.

Pointskalaen
Et flot ni-tal bliver det til på pointskalaen i denne uge. Vi er godt på vej! Nu krydser vi fingre for de kommende ti dage – og håber vi kan skrive i Hillaryland Søndagsanalysen om to uger, at nomineringen er sikret.

På den anden side tordner Trump stadig frem – og det til trods for flere sejre til Cruz denne uge. Det ser ud til Hillary (hvis hun kan sikre sig nomineringen) skal op imod Trump. Det var der ikke mange, der havde set komme for et år siden. De fleste begyndte nok først at tro på, at det kunne for alvor gå denne vej omkring årsskiftet – og nu ser vi Trump vinde løs på Super Tuesday. Men der er lang tid til november, og vi vil glæde os til en valgkamp mellem Trump og Hillary.

Så længe hun og kampagnen ikke undervurderer ham, hvilket muligvis er den største trussel lige nu, så tror vi på, Hillary slår ham stort til november. Det er dog afhængig af to primære faktorer – vælgerdeltagelse i november – den har været faldende hos demokraterne i år og stigende hos republikanerne og Hillarys appeal til independent vælgere – men meget mere om det, når vi nærmere os konventerne og et nationalt valg.

Husk I kan se med i nat på CNN fra kl. 2.00 dansk tid, når Hillary og Sanders går på scenen i en tv-debat fra Flint, Michigan. Hillary fører i staten og der er ingen tvivl om, at støtten til hende vil være stor i aften ovenpå hendes klare udmeldinger om problemerne med forurening af vandet i lige præcis Flint.

Rigtig god søndag derude!

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *