Back to business – 22.03.2015

HillarylandSøndagsanalyse

Back to business

Så er det igen blevet tid til Hillaryland – søndagsanalysen. I denne uge har Hillary haft en noget mere rolig uge på kontoret end i sidste uge. Måske hun bruger tiden på at varme op til en snarlig offentliggørelse af et kommende kandidatur?

Emailgate rumler stadig i baggrunden, men omtalen af sagen i denne uge er klart nedadgående – og som Tharon Johnson, der var kampagnestrateg for Obama under hans kampgne i 2012 og en unavngiven kilde tæt på Hillary siger til CNN, så er langt de fleste mennesker uden for Washington D.C. og New York ligeglade med hendes private emailkonto, de vil hellere vide, hvad hun kan gøre for dem som kandidat i forhold til f.eks. studielån.

Og eftersom sagen ikke har givet anledning til en reel sigtelse på grund af lovovertrædelser eller et et afgørende fald i meningsmålinger, så har denne uge på mange måder været back to business for Hillary – og for medierne.

CHAI-sagen
Der er dog stadig en sag, der omhandler Hillary – og som medierne og især den republikanske senator Rand Paul ikke har sluppet taget i. Det er sagen om de syv lande, der fik lov at donere penge til familiens Clinton Foundation – Clinton Health Access Initiative (CHAI) – uden at det blev offentliggjort – selvom Hillary lovede Obama at alle donationer til organisationen ville blive offentliggjort en gang om året. Igen forsøger medierne og især Hillarys politiske modstandere med Paul i spidsen at tegne et billede af Hillary (og Bill) som nogle, der vil skjule noget.

Fem af de syv lande indgik donaraftaler mens Hillary stadig var udenrigsminister. Og de penge lande som Rwanda, Sverige, Australien, Schweiz og England har givet til CHAI udgør ca. 1 % af af årets budget, skrev Reuters i sidste uge.

Siden 2010, hvor CHAI løsrev sig fra hovedorganisationen, har CHAI ikke som lovet offentliggjort deres donationer – det har de nu – men historien har fået masser af dækning i medierne og især Rand Paul har sat sig for at forfølge sagen. Han kritiserer organisationen og Hillary for at have modtaget penge fra Saudia Arabien, Brunei og de Forenede Arabiske Emirater fordi, de overtræder menneskerrettighederne. Han kalder donationerne for bestikkelse, selvom pengene er blevet brugt til at forbedre f.eks. kvinders rettigheder i netop de lande.

Historien udvikler sig måske over den kommende tid, men igen vil det ikke blive noget, der påvirker Hillarys 2016 væsentligt. Rand Paul har sat sig for at undersøge sagen og stiller hele tiden op i medierne, men når republikaneren Ted Cruz offentliggør sit kandidatur til 2016 imorgen, så vil mediernes opmærksomhed samles omkring det – og emailgate har vist, at vælgerne er mere interesserede i kandidaternes visioner end i skandalesager, der kører på personniveau – det kommer nok også til at gælde for Rand Paul.

Vælgerne er stadig begejstrede
Og på trods af et par uger i mediestormens øje, viser de seneste meningsmålinger da også, at emailgate slet ikke har haft så store konsekvenser for Hillary, som hendes republikanske modstandere helt sikkert havde håbet.

Faktisk er Hillary stadig den klare favorit – 10 % foran alle de andre modstandere, viser meningsmålingerne fortaget i løbet af den forgangne uge. Det er gode tal for Hillary-lejren og helt sikkert noget, der spiller ind i overvejelserne omkring en kommende offentliggørelse af hendes kandidatur.

I den forbindelse er der to hovedgrupper af vælgere, Hillarys folk helt sikkert holder godt øje med: De unge og kvinderne.

De unge, der ifølge CNN ikke husker de dårlige mediehistorier, der som beskrevet ovenfor, har forfulgt Hillary og Bill i årevis. Det kan være en fordel, men tilgengæld husker de heller ikke 1990’erne, og den økonomiske velstand Bill Clinton stod for.

Den anden gruppe er kvinderne. En Gallup-måling viser, at Hillary ikke bare står stærkere hos de kvindelige vælgere, hvilket hun altid har gjort, hun er også klart den kandidat flest kvinder ser som favoritten i 2016.

Det bliver interessant, at se, hvordan Hillary klarer sig blandt kvinder ved det kommende valg. Min vurdering er, at hun vil klare sig rigtig godt – især blandt en ny gruppe af vælgere for hende: de unge veluddannede, 30-årige kvinder. De stemte i høj grad på Obama sidst, men vil denne gang stemme på hende. Ikke (kun) fordi hun er kvinde, men fordi hun bliver den kandidat, der vil repræsentere dem og deres interesserer og rettigheder bedst – f.eks. på ligeløn, deres ret til abort og løn under barsel. Læs This is why I’m voting for Hillary Clinton in 2016 – hvis du er mere interesseret i dette emne.

Vild med Borgen
Birgitte Nyborg er lige så sej som Kevin Spacey. Ihvertfald hvis man skal tro Hillarys ord. Hun udtalte denne uge, at hun ser Homeland, House of Cards, og at hun er blevet helt vild med den danske serie Borgen – om den danske statsminister Birgitte Nyborg.

Og så var det ugen, hvor Hillary blev hyldet for hendes rolle i den irske fredsproces tilbage i 1998 – da hun blev del af Irish America Hall of Fame i mandags.

På pointskalaen: 4
På en skala fra 1-10, hvor god har ugen så været i Hillaryland? (Tjek vores point-skala)

Ugen får et stort firtal, fordi:

– Mediestormen omkring emailgate er på tilbagetog, men historien om CHAI stadig trækker overskrifter og måske ikke har fået lov at udvikle sig helt pga. emailgate.

– Alligevel viser ugens meningsmålinger, at Hillary trygt kan arbejde videre mod en offentliggørelse af et kommende kandidatur.

– En rolig uge på kontoret – hvor det har handlet om at afvente mediestormens aftagen – det forlyder, at republikaneren Ted Cruz imorgen offenliggør, at han stiller op i 2016 – og så vil medierne nok bruge en del energi på at gå ham efter i sømmene. Som GOP offentliggør kandidater vil I også kunne lære dem at kende her på Danes for Hillary – stay tuned…

Skrevet af Mira Borggreen

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/danesforhillary.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

(2) Comments

 1. Kære Mira og Danes for Hillary

  Tak for analyse af ugen der gik med Hillary og det i øvrigt forrygende arbejde med DFH. Jeg har et spørgsmål 🙂
  .
  I forgårs så jeg den ny TED-talk med Monica Lewinsky – en TED-tak jeg spår vil gå viral og give millioner af visninger til TED.com. Og det med rette. Det er en fantastisk talk, om den unge kvinde der blev forelsker i sin chef, hvad der fik fatale konsekvenser for hende..
  Ikke alene er budskabet i Monica Lewinskys tale ret persuasiv, og hatten af for det – emnet er den sociale og mentale konsekvens ved udskamning af folk i det offentlige rum – men chefen var (som vi alle ved) Bill Clinton.
  Hvis nu min virale tese holder stik, vil millioner af mennesker sidde med den samme følelse som jeg havde, da jeg så TED-talken; at den unge kvinde blev svigtet monumentalt, at hun og hun alene stod med de mentale og sociale eftervirkninger, og at den ‘anden part’ i den ikke-ulovlige sag endte med et forrygende liv som verdensstjerne – om måske komme mand til Amerikas måske første kvindlige præsident.
  Jeg er selv Bill Clinton fan, og beundrer han oratoriske evner, men der skete noget i mig, da jeg så den TED-talk med Monica Lewinsky.
  Det STORE spørgsmål er derfor – vil der også ske noget i alle ‘de andre’, der kommer til at se videoen, og de kommentatorer der kommer til at henvise til den – og vil det (den mulige afledte effekt af Monica Lewinskys TED-talk) få betydning for Hillarys muligheder og popularitet.?
  Jeg linker til videoen, TED-talken med Monica Lewinsky, så andre kan gøre deres eget indtryk af, hvad ‘den kvinde’ (citat fra både Lewinskys TED-talk og Bill Clinton) har betalt af menneskelig pris for en menneskelig fejl, men dog en fejl de var to om at begå. http://www.ted.com/talks/monica_lewinsky_the_price_of_shame#t-1338745

  Venlig hilsen Trine Nebel

  Svar
  • Kære Trine

   Mange tak for din kommentar.

   Der er ingen tvivl om, at Monica gør det godt i TED-talken, og den har fået meget mere omtale og interesse end hendes tidligere interview i Vanity Fair, der ikke rigtig formåede at få lige præcis denne form for omtale.

   Jeg så den først omtalt på Lupita Nyong’o’s facebook. Hun omtalte den med hash-tagget #femaleempowerment – og jeg er enig. Der er ingen tvivl om, at hun ikke har haft det let. Hun blev ydmyget og udstillet. Og det er kun glædeligt at se, at hun nu har det bedre og har fundet en sag, hun kan kæmpe for.

   Mit svar på dit spørgsmål: Det vil ikke få betydning for Hillarys chancer i 2016. Det var jo ikke Hillary, der gjorde noget galt! Og man kan vel ikke forvente, at hun umiddelbart skal stille sig op og forsvare Monica. Om det er et forsøg på at shame Hillary, som nogle tror, op mod 2016 ville på mange måder være i direkte modsætning til den tilgang, Monica advokrerer for nu. Men det er da bemærkelsesværdigt, at hun er kommet frem i løbet af månederne/året op til 2016. Men jeg tror bare det også handler om, at hun ikke har været klar til det før nu.

   Jeg ser mere Monicas flotte TED talk som en del af hendes eget formål – fokus på cyberbullying, som jeg kun kan bakke op om. Hun tager udgangspunkt i hendes egen oplevelse og inddrager derefter både her og i tidligere interview om emnet flere nutidige eksempler på cyberbullying.

   Mange tak for dit spørgsmål!

   Svar

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *